Pilna Akcja!

Obrońca praw człowieka zatrzymany i torturowany

Domagaj się od władz Egiptu natychmiastowego uwolnienia Patricka Zakiego

Zobacz treść petycji

Imię musi zawierać przynajmniej 2 litery
Nazwisko musi zawierać przynajmniej 2 litery
Adres e-mail powinien mieć format: mail@example.com
Proszę poprawić błędy formularza.

24925 zebranych podpisów

Nasz cel 30000

Aktualizacja 12 lipca 2020:

12 lipca odbyła się pierwsza rozprawa Patricka Zakiego, po wielokrotnym odraczaniu terminów. Egipski sąd zdecydował o przedłużeniu aresztu o kolejne 45 dni.

Aktualizacja 17 kwietnia 2020:

Właśnie rozpoczyna się 3 miesiąc aresztu Patricka Zakiego. To pozbawienie wolności od początku jest niesprawiedliwe i nieuzasadnione – spowodowane wyłącznie jego działalnością na rzecz praw człowieka. Teraz w więzieniu sytuację Patricka dodatkowo pogarsza pandemia koronawirusa, która doprowadziła do zawieszenia działalności sądu. Przesłuchania są wciąż przekładane (ostatnio miało się odbyć 6 kwietnia). Patrick stał się zakładnikiem tej sytuacji.

Do Egiptu, z którego pochodzi, Patrick przyjechał tylko na krótką przerwę akademicką, by spotkać się z bliskimi. Jednak zatrzymano go zaraz po dotarciu na lotnisko w Kairze i pozbawiono wolności na kolejne tygodnie i miesiące.

Patrick zmaga się z problemami astmatycznymi, co wystawia go na dodatkowe ryzyko, jeśli będzie mieć kontakt z zarażonymi osobami w więzieniu.

Chcemy, żeby Patrick wiedział, że ludziom na całym świecie na nim zależy; wierzymy, że nasza akcja pozwoli wywrzeć nacisk na władze Egiptu.  Dlatego wspólnie WEZWIJMY do uwolnienia Patricka, by mógł wrócić do swoich bliskich.

7 lutego 2020, na lotnisku w Kairze służby migracyjne arbitralnie aresztowały, a następnie torturowały obrońcę praw człowieka Patricka Zakiego.

Zatrzymanie miało miejsce o 4:30 rano, zaraz po tym jak Patrick dotarł na lotnisko w Kairze. Przedstawiono mu zarzuty „rozpowszechniania fałszywych wiadomości”, „podżegania do protestów” oraz „nawoływania do przemocy i działalności terrorystycznej”. Zanim kolejnego dnia dotarł do prokuratora, był torturowany w trakcie przesłuchań.

Amnesty International uznaje Patricka za więźnia sumienia, jego zatrzymanie jest związane wyłącznie z jego aktywizmem na rzecz praw człowieka. Patrick pracował jako badacz praw człowieka w ramach Egipskiej Inicjatywy na rzecz Praw Osobistych, jego badania koncertowały się wokół płci i praw mniejszości seksualnych.

Patrick miał przyjechać do Polski w ramach programu Erasmus, by podjąć naukę na Uniwersytecie Łódzkim.

DZIAŁAJ TERAZ

PODPISZ LIST DO PROKURATORA W KAIRZE

DOMAGAJ SIĘ NATYCHMIASTOWEGO UWOLNIENIA PATRICKA

Działaj w social media!

Oznacz prezydenta Abdel Fattah al-Sisiego @alsisiofficial i Ministra Spraw Zagranicznych @mfaegypt w tweetach.
Użyj następujących hasztagów:
#FreePatrickZaki
#الحرية_لباتريك_زكي

Sugerowane tweety:
Patrick Zaki is a researcher detained solely for his human rights work and political opinions he has expressed on social media. Call on @alsisiofficial to release him now!

The authorities in #Egypt are arbitrarily detaining human rights’ defender and political opponent on several charges, including incitement to violence and terrorist crimes. Tell @alsisiofficial and @mfaegypt to release him immediately and unconditionally!