Odważ się wesprzeć osoby LGBTI w Polsce – Amnesty International

Petycja

Odważ się wesprzeć osoby LGBTI w Polsce

Wezwij polskie władze, aby zagwarantowały i chroniły podstawowe prawa osób LGBTI

Zobacz treść petycji

Imię musi zawierać przynajmniej 2 litery
Nazwisko musi zawierać przynajmniej 2 litery
Adres e-mail powinien mieć format: mail@example.com
Proszę poprawić błędy formularza.

17229 zebranych podpisów

Nasz cel 25000

Chcemy Polski, w której osoby LGBTI nie będą bać się być sobą, w której nikt nie będzie mówił, że jakaś miejscowość jest strefą wolną od LGBT, w której osoby LGBTI nie będą atakowane werbalnie przez osoby publiczne czy bite na ulicach.

94% osób LGBTI w Polsce boi się chwycić na ulicy swojego partnera/partnerkę tej samej płci za rękę, bo mogą zostać zaatakowane. 59,8% Polek i Polaków uważa, że atak na dwóch mężczyzn trzymających się za ręce powinien być uznany za przestępstwo z nienawiści. Jednak obecnie w Polsce pary jednopłciowe nie mogą liczyć na sprawiedliwość.

Nie odpuścimy, dopóki osoby LGBTI, nie uzyskają pełni swoich praw w tym:

• wprowadzenia przesłanek orientacji seksualnej, tożsamości płciowej i cech płciowych do kodeksu karnego w ramach tzw. przestępstw z nienawiści i nawoływania do nienawiści
  • możliwości zarejestrowania związków jednopłciowych w Polsce
  • godnej procedury uzgodnienia płci dla osób transpłciowych
  • skutecznej ochrony Marszy Równości i innych zgromadzeń osób LGBTI
  • zaprzestania prześladowania osób aktywistycznych za ich pokojowe działania

Żeby to zrealizować potrzebujemy jednak odważnych osób, które staną po stronie osób LGBTI i razem z nami będą zabiegać o to, by mogły się one czuć bezpiecznie. Wesprzyj je podpisując petycję. Żądaj zmiany. Niech Polska odważy się poznać osoby LGBTI.

Zdjęcie w nagłówku: Marsz Równości w Katowicach, 5 września 2020. Photo by Artur Widak/NurPhoto via Getty Images