Petycja

Otwórzmy port dla uratowanych uchodźców!

Wezwij do natychmiastowego otwarcia portu dla statku z uratowanymi uchodźcami!

Zobacz treść petycji

Imię musi zawierać przynajmniej 2 litery
Nazwisko musi zawierać przynajmniej 2 litery
Adres e-mail powinien mieć format: mail@example.com
Proszę poprawić błędy formularza.

7007 zebranych podpisów

Nasz cel 8000

Aktualizacja 21.08.2019:

Statek Open Arms wpłynął do portu! Włoska prokuratura nakazała umożliwienie zejścia na ląd na Lampedusie wszystkim osobom przebywającym od trzech tygodni na pokładzie. Udało się zakończyć polityczny impas, w którym decydenci stawiali swój interes ponad ludzkim życiem. Dziękujemy za Wasze wsparcie!

Aktualizacja:

Od trzech tygodni 99 osób jest uwięzionych na środku Morza Śródziemnego. 27 nieletnim zezwolono zejść na ląd na Lampedusie, a ponad 30 osób ewakuowano z pokładu z powodów zdrowotnych. Sytuacja na statku staje się coraz bardziej dramatyczna, wiele osób wymaga pilnej opieki medycznej.

Od tygodnia 121 osób bylo uwięzionych na środku Morza Śródziemnego. W nocy 9 na 10 sierpnia statek uratował kolejne 39 osób, zatem liczba wzrosła do 160. Uciekli oni z Libii przed torturami i śmiercią, mają ślady oparzeń i rany postrzałowe. Na statku przebywa kilkadziesiąt dzieci, w tym co najmniej 2 niemowląt. Pokład jest zatłoczony, a temperatura sięga 35 stopni Celsjusza.

Włochy i Malta nie pozwoliły statkowi organizacji Open Arms na zawinięcie do ich portów. 6 sierpnia włoski parlament przyjął nowe prawo, zgodnie z którym prywatny statek wpływający do kraju bez zezwolenia zostanie ukarany grzywną do 1 miliona euro.

Państwa Unii Europejskiej znacznie ograniczyły prowadzenie akcji ratunkowych dla uchodźców i migrantów na Morzu Śródziemnym. Prywatni kapitanowie statków wahają się czy ratować migrantów w obawie przed karami. Decydenci europejscy ponad ludzkie życie wybierają polityczne gry.

Tymczasem 160 dorosłych i dzieci musi natychmiast dobić do najbliższego portu i móc zejść na ląd oraz bezpiecznie poprosić o udzielenie azylu. Europejskie państwa muszą otworzyć porty i relokować uchodźców!

Zdjęcie w nagłówku: Akcja ratunkowa załogi Proactiva Open Arms, 18 lutego, 2017. Copyright: David Ramos/Getty Images.
20 zł miesięcznie
Pomagaj organizować akcje i kampanie
30 zł miesięcznie
50 zł miesięcznie