Pokaż FIFA czerwoną kartkę! #PayUpFIFA – Amnesty International

Petycja

Pokaż FIFA czerwoną kartkę! #PayUpFIFA

Wezwij FIFA do wypłaty rekompensat pracownikom-migrantom wyzyskiwanym w Katarze!

Zobacz treść petycji

Imię musi zawierać przynajmniej 2 litery
Nazwisko musi zawierać przynajmniej 2 litery
Adres e-mail powinien mieć format: mail@example.com
Proszę poprawić błędy formularza.

3923 Zebranych podpisów

Nasz cel 5000

Niewyjaśnione zgony, praca przymusowa, brak możliwości opuszczenia kraju lub zmiany pracy bez zgody pracodawcy, niebezpieczne warunki pracy, kosztowne opłaty rekrutacyjne, opóźnienia w wypłacie wynagrodzeń, przerażające warunki mieszkaniowe. Tak wyglądała praca przy budowie infrastruktury na Mundial 2022.

Kiedy w 2010 roku FIFA przyznawała Katarowi organizację Mistrzostw Świata w Piłce Nożnej, powszechny w tym kraju wyzysk pracowników-migrantów był już bardzo dobrze udokumentowany. Sednem nadużyć był katarski system „kafala”, czyli sposób zatrudnienia, który bezlitośnie wiązał zagranicznych pracowników z ich pracodawcami. System uniemożliwiał im zmianę pracy, a nawet opuszczenie kraju bez zgody pracodawcy. Pomimo tego FIFA przyznała Katarowi organizację turnieju bez stawiania jakichkolwiek warunków dotyczących ochrony praw pracowniczych. W rezultacie, w ciągu ostatnich 12 lat zostały wykorzystane i oszukane setki tysięcy pracowników-migrantów zatrudnionych do budowy lub świadczenia usług przy projektach związanych z Mistrzostwami Świata.

Dlatego pokazujemy FIFA czerwoną kartkę!

Wzywamy FIFA do współpracy z rządem Kataru w celu stworzenia kompleksowego programu do naprawy krzywd i wypłaty rekompensat. Żądamy przeznaczenia na ten cel kwoty nie mniejszej niż 440 milionów dolarów. To kwota, jaką FIFA wypłaci drużynom uczestniczącym w rozgrywkach tegorocznych Mistrzostw Świata. Stanowi ona niewielki procent przewidywanych przychodów FIFA z Mundialu. Szacuje się je na 6 miliardów dolarów (dodatkowo FIFA posiada 1,6 miliarda dolarów w rezerwach). Apelujemy także o stosowanie kryteriów dotyczących poszanowania praw człowieka wobec państw-gospodarzy kolejnych mistrzostw.

Podpisz petycję i wezwij FIFA do wypłaty rekompensat!