Petycja

Pokojowa demonstracja to nie przestępstwo!

Żądaj od polskich władz przestrzegania wolności zgromadzeń!

Zobacz treść petycji

Imię musi zawierać przynajmniej 2 litery
Nazwisko musi zawierać przynajmniej 2 litery
Adres e-mail powinien mieć format: mail@example.com
Proszę poprawić błędy formularza.

2532 zebranych podpisów

Nasz cel 5000

Przez ostatnie dwa lata w Polsce odbyło się tysiące demonstracji, dzięki którym udało się zatrzymać lub spowolnić niszczące zmiany prawne.

Odpowiedzią władz na pokojowe demonstracje było zaostrzenie prawa o zgromadzeniach oraz próba dyskredytowania i zastraszania uczestników protestów.

Zatrzymanie, mandat, zarzuty karne, inwigilacja – to w dzisiejszej Polsce tylko niektóre z konsekwencji, z którymi musisz się liczyć, wybierając się na demonstracje. Nie musisz się na to godzić!

Ograniczanie wolności zgromadzeń wraz z systematycznym niszczeniem niezależności sądownictwa to niebezpieczne połączenie. Zatrzymaj je!

Zmiana jest możliwa, gdy działamy razem. Dołącz do naszego apelu do Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji oraz Ministra Sprawiedliwości. Domagaj się swoich praw! Pokażmy #MocUlicy

Niemal co tydzień w wielu miastach Polski dochodzi do demonstracji ulicznych. Ich uczestnicy protestują przeciwko podejmowanym przez władze próbom ograniczania możliwości korzystania z praw człowieka, w tym praw kobiet, sprzeciwiają się narastającej fali nacjonalizmu i ksenofobii oraz zwracają uwagę na niebezpieczeństwa grożące środowisku naturalnemu.

Niemniej w dzisiejszej Polsce uczestnictwo w protestach wymaga nie tylko determinacji i czasu, ale także numeru telefonicznego do prawnika i gotowości stawienia czoła konsekwencjom, poczynając od nękania, poprzez ataki fizyczne i słowne, czasowe pozbawienie wolności, aż po zarzuty karne. Uczestnikom protestów w Polsce często grożą zatrzymania i postępowania karne, nie wspominając o stosowaniu siły przez funkcjonariuszy policji i przedstawicieli innych służb porządku publicznego.

Amnesty International w swoich raportach dokumentuje stan wolności zgromadzeń w Polsce i sposób, w jaki państwo reaguje na trwające w Polsce protesty – nękaniem i ściganiem. Przedstawia także skutki przyjętych w 2016 roku zmian w prawodawstwie, które doprowadziły do rozszerzenia skali inwigilacji prowadzonej przez organy ochrony porządku publicznego. W rezultacie obywatele nie wiedzą, czy zostali poddani „kontroli operacyjnej” (i przez kogo), co tylko sprzyja rozbudzeniu nastroju niepewności i obaw.

Amnesty International udokumentowała następujące oznaki nasilającego się zjawiska ograniczania możliwości korzystania z wolności zgromadzeń i wolności wypowiedzi w Polsce:

• tłumienie protestów przejawiające się użyciem siły wobec ich uczestników, brak pociągania do odpowiedzialności winnych łamania praw człowieka oraz ściganie uczestników pokojowych protestów;
  • nierówne traktowanie zgromadzeń – zarówno w prawie, jak i w praktyce;
  • inwigilacja aktywistów;
  • ograniczanie niezależności sądów, które ogrywają istotną rolę w ochronie wolności zgromadzeń i wolności wypowiedzi.

Więcej informacji znajdziesz w raportach Amnesty International:

Moc ulicy. W obronie wolności zgromadzeń w Polsce, czerwiec 2018

Polska: Demonstracje w obronie praw człowieka. Zastraszanie, inwigilacja i ściganie uczestników protestów, październik 2017

Zdjęcie w nagłówku: Demonstracja, 24 lipca 2017 r. Copyright: Adam Lach/Napo Images.
20 zł miesięcznie
Pomagaj organizować akcje i kampanie
30 zł miesięcznie
50 zł miesięcznie