Pilna Akcja!

Pomóż odnaleźć Artura Aydamirova!

Domagaj się śledztwa w sprawie jego miejsca pobytu!

Zobacz treść petycji

Imię musi zawierać przynajmniej 2 litery
Nazwisko musi zawierać przynajmniej 2 litery
Adres e-mail powinien mieć format: mail@example.com
Proszę poprawić błędy formularza.

1407 zebranych podpisów

Nasz cel 2000

Artur Aydamirov był widziany po raz ostatni 8 czerwca, kiedy w Brześciu (Białoruś) kupował bilety na pociąg do Polski, gdzie po raz 10 miał zamiar poprosić o udzielenie ochrony. Teraz jego los jest nieznany, istnieje poważne podejrzenie, że mógł paść ofiarą wymuszonego zaginięcia.

Artur Aydamirov służył w policji w Groznym, w Czeczenii. W 2014 r. podczas służby został ranny. Według jego żony, złożył wniosek o przydzielenie renty z powodu odniesionych obrażeń oraz zwolnienie ze służby. Jego prośba została jednak odrzucona i Artur Aydamirov pozostał w policji. Na początku tego roku jego przełożeni oznajmili, że policjanci z jego oddziału zostaną wysłani do Syrii, gdzie mają dołączyć do rosyjskiej operacji wojskowej. Arturowi Aydamirovowi przekazano, że powinien być przygotowany na wyjazd do Syrii w dniu 1 czerwca 2018 r.

Zdecydował, że wraz z rodziną opuści Czeczenię. 8 czerwca Artur Aydamirov udał się na stację kolejową w Brześciu, by zakupić bilety kolejowe do Polski, gdzie zamierzał poprosić o udzielenie ochrony międzynarodowej. Według żony, która później rozmawiała ze świadkami, czterech mężczyzn w mundurach podeszło do Artura, założono mu kajdanki, i wepchnęło do furgonetki, po czym odjechali. Od tamtej pory Artura nie widziano. Istnieją poważne obawy dotyczącego jego obecnego losu. Rodzina podejrzewa, że ​​Artur mógł zostać wywieziony do Czeczenii. Wszystkie późniejsze starania krewnych by odnaleźć Artura w Czeczenii zawiodły, w tym szukanie go na posterunkach policji oraz w kostnicach.

Zanim doszło do zniknięcia Artura, 9 razy próbował złożyć wniosek o udzielenie ochrony międzynarodowej na polsko-białoruskiej granicy, ale strażnicy graniczni za każdym razem zawracali go na Białoruś. To kolejna historia osoby, która może znajdować się w poważnym niebezpieczeństwie z powodu niedopuszczenia do złożenia wniosku o udzielenie ochrony międzynarodowej w Polsce. Polska straż graniczna zwyczajnie działania niezgodnie z prawem, w konsekwencji prawa osób zawracanych z granicy mogą być poważnie zagrożone.

Obecnie istnieją obawy, że władze Czeczenii przetrzymują Artura Aydamirowa w tajnym miejscu. Jego życie i bezpieczeństwo mogą być poważnie zagrożone.

Wezwij białoruskie władze do natychmiastowego ujawnienia losu Artura Aydamirova!

20 zł miesięcznie
Pomagaj organizować akcje i kampanie
30 zł miesięcznie
50 zł miesięcznie