Pilna Akcja!

Powstrzymaj atak na wolność słowa!

Dziennikarzowi grożą zarzuty za wydanie książki

Zobacz treść petycji

Imię musi zawierać przynajmniej 2 litery
Nazwisko musi zawierać przynajmniej 2 litery
Adres e-mail powinien mieć format: mail@example.com
* pola obowiązkowe
Proszę poprawić błędy formularza.

14646 zebranych podpisów

Nasz cel 15000

AKTUALIZACJA
Prokuratura Krajowa zareagowała na Pilną Akcję. Rzeczniczka Prasowa Prokuratury Krajowej, Ewa Bialik, poinformowała nas w dniu 22 sierpnia 2017 r., że: zawiadomienie Ministra Obrony Narodowej o podejrzeniu popełnienia przestępstwa zostało przesłane, zgodnie z właściwością rzeczową i miejscową, do Prokuratury Okręgowej w Warszawie. Postępowanie to pozostaje w stadium in rem, czyli nie toczy się przeciwko żadnej osobie. Rzeczniczka Prasowa Prokuratury Krajowej wyjaśniła również, że: Prokuratura Krajowa nie przekazała mediom informacji, zgodnie z którymi Panu Tomaszowi Piątkowi zostaną przedstawione zarzuty na podstawie artykułów 224, 226 i 231a kodeksu karnego.

Tomaszowi Piątkowi, dziennikarzowi śledczemu Gazety Wyborczej, grożą zarzuty o zniewagę i stosowanie groźby bezprawnej wobec Ministra Obrony Narodowej w związku z książką „Macierewicz i jego tajemnice”. Opisuje w niej domniemane powiązania Antoniego Macierewicza z rosyjskimi służbami wywiadowczymi. Tuż po wydaniu książki, pod koniec czerwca, Minister Obrony Narodowej złożył zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa przez Tomasza Piątka. Jeśli zostanie uznany za winnego, mogą mu grozić 3 lata pozbawienia wolności.

11 lipca Rzeczniczka prasowa Prokuratury Krajowej poinformowała media, że zawiadomienie Ministra Obrony Narodowej zostało przekazane do Departamentu do Spraw Wojskowych Prokuratury Krajowej.[1]  Tomaszowi Piątkowi mogą zostać postawione zarzuty na podstawie artykułów 224, 226 i 231a kodeksu karnego za „stosowanie przemocy lub groźby bezprawnej wobec funkcjonariusza publicznego w celu podjęcia lub zaniechania czynności służbowych” i „za zniewagę funkcjonariusza publicznego”. Jeśli zostanie uznany za winnego, mogą mu grozić 3 lata pozbawienia wolności.

Zgodnie z uzyskanymi informacjami, prokuratura bada obecnie sprawę Tomasza Piątka. Zarzuty mogą zostać postawione w każdej chwili. Nie jest jasne, czy i jakimi dowodami dysponuje prokuratura na poparcie zarzutów przeciwko Tomaszowi Piątkowi, ale nie można wykluczyć, że sprawa ta jest motywowana politycznie w odwecie za pracę Tomasza Piątka jako dziennikarza śledczego.

W świetle zobowiązań międzynarodowych Polska musi zagwarantować, że dziennikarze mogą realizować swoją funkcję komentowania spraw publicznych, informowania opinii publicznej i przekazywania informacji i idei w sposób wolny od gróźb, nękania lub zastraszania i nie są ścigani za wyrażanie poglądów, które nie stanowią podżegania do przemocy.

Wezwij Prokuratora Generalnego do odmowy wszczęcia lub umorzenia postępowania przeciwko Tomaszowi Piątkowi!

Zdjęcie: Tomasz Piątek; Sitaatara CC BY 3.0, pl.wikipedia.org.

[1] Zaktualizowano zgodnie z informacją przekazaną w dniu 22 sierpnia 2017 przez Rzeczniczkę Prasową Prokuratury Krajowej.