Petycja

Stań w obronie niezależnych sądów!

Wezwij władze Polski do prowadzenia reformy sądownictwa w zgodzie z Konstytucją RP i prawem międzynarodowym

Zobacz treść petycji

Imię musi zawierać przynajmniej 2 litery
Nazwisko musi zawierać przynajmniej 2 litery
Adres e-mail powinien mieć format: mail@example.com
Proszę poprawić błędy formularza.

27070 zebranych podpisów

Nasz cel 30000

Polskiemu społeczeństwu zostało odebrane prawo do bezstronnego sądu – sądy pozbawiono niezależności i tym samym pozostawiono nas bez ochrony przed politycznie motywowanymi postępowaniami sądowymi.

Ustawa o Sądzie Najwyższym została zmieniona już 5 razy w ciągu ostatnich miesięcy – prawo przestało być czynnikiem stabilizującym życie publiczne, a zaczęło służyć jedynie realizacji doraźnych potrzeb i interesów rządzących. Przyjęte rozwiązania prawne nie mają na celu poprawy sytuacji w sądownictwie, lecz podporządkowanie sądownictwa władzy wykonawczej i przeprowadzenie czystek personalnych w poszczególnych sądach, poczynając od sądów najniższego szczebla, aż po Sąd Najwyższy.

Prawo do sądu to jedno z najbardziej fundamentalnych praw człowieka, zagwarantowane w Konstytucji RP i wiążącym Polskę prawie międzynarodowym. Istotnym elementem i gwarancją realizacji prawa jednostki do sądu jest z kolei niezależność sądownictwa i niezawisłość sędziowska. Reforma sądownictwa powinna toczyć się w duchu poszanowania prawa i podstawowych standardów, zarówno krajowych, jak i międzynarodowych, do których przestrzegania Polska jest zobowiązana na mocy Konstytucji i wiążących umów międzynarodowych.

Uniezależnienie sądów od polityków – rządu i Parlamentu jest gwarancją konieczną, aby każdy miał szanse dochodzić swoich praw przed sądem niepowiązanym z żadną władzą. W tym celu konieczne jest zarówno uchylenie części wprowadzonych ostatnio zmian legislacyjnych, wstrzymanie obecnie procedowanych, jak i wprowadzenie nowych rozwiązań, które będą zgodne z Konstytucją RP oraz międzynarodowymi standardami i zobowiązaniami Polski w tym zakresie.

Wezwij polskie władze do przestrzegania Konstytucji RP i prawa międzynarodowego. Podpisz petycję!

Zdjęcie: Sąd Najwyższy w Warszawie, Fot. Spens03, CC-BY-SA-3.0

20 zł miesięcznie
Pomagaj organizować akcje i kampanie
30 zł miesięcznie