Petycja

Rio 2016: Igrzyska bez przemocy!

Wezwij brazylijskie władze do powstrzymania przemocy
policji i wojska

Zobacz treść petycji

Imię musi zawierać przynajmniej 2 litery
Nazwisko musi zawierać przynajmniej 2 litery
Adres e-mail powinien mieć format: mail@example.com
* pola obowiązkowe
Proszę poprawić błędy formularza.

1605 zebranych podpisów

Nasz cel 2000

5 sierpnia 2016 roku niemal 12 000 najlepszych sportowców świata zbierze się w Rio de Janeiro, aby wziąć udział w imponującym spektaklu.  Minęło 7 lat od momentu, gdy Rio zdobyło tytuł gospodarza Igrzysk, składając obietnicę miasta bezpiecznego dla wszystkich. Jednak w ciągu tych 7 lat siły bezpieczeństwa Rio zabiły w mieście ponad 2 500 osób. Kto będzie o nich pamiętał pośród wrzawy i blasku fleszy?

W tym roku co najmniej 238 osób zostało zabitych przez policję w stanie Rio. Większość ofiar to czarnoskórzy młodzi mężczyźni.

Domagamy się od Komisji Bezpieczeństwa Igrzysk Rio 2016:

• zapobiegania przemocy policji i wojska, włączając w to kwestie użycie broni palnej oraz tzw. „mniej śmiertelnych” rodzajów broni;
  • stworzenia mechanizmów pełnej odpowiedzialności policjantów i żołnierzy zaangażowanych w operacje porządku publicznego za łamanie praw człowieka;
  • przeprowadzenia rzetelnych śledztw i postawienia osób odpowiedzialnych za zabójstwa przed wymiarem sprawiedliwości;
  • wsparcia i zapewnienia zadośćuczynienia dla ofiar przemocy i ich rodzin.

Podpisz petycję i wezwij brazylijskie władze do powstrzymania przemocy policji i wojska!