Pilna Akcja!

Rosyjska dziennikarka zagrożona z powodu mówienia o COVID-19 w Czeczenii

Chrońmy Jelenę Milaszynę - wyślij apel do Prezydenta Putina!

Zobacz treść petycji

Imię musi zawierać przynajmniej 2 litery
Nazwisko musi zawierać przynajmniej 2 litery
Adres e-mail powinien mieć format: mail@example.com
Proszę poprawić błędy formularza.

3439 zebranych podpisów

Nasz cel 5000

13 kwietnia przywódca Czeczenii, Ramzan Kadyrow opublikował na swoim koncie na Instagramie nagranie, w którym zagroził śmiercią Jelenie Milaszynie, dziennikarce „Nowej Gazety”.

Kadyrow groził rosyjskiej dziennikarce po opublikowaniu przez nią artykułu o rozprzestrzenianiu się COVID-19 w Czeczenii. Grozi jej poważnie niebezpieczeństwo i rosyjskie władze muszą podjąć pilne kroki w celu zapewniania ochrony jej życia.

Ramzan Kadyrow oskarżył redakcję „Nowa Gazeta”, że są „marionetkami zachodu” i zaapelował bezpośrednio do prezydenckiej administracji Putina oraz Federalnej Służby Bezpieczeństwa (FSB) o “powstrzymanie tych nie-ludzi, którzy piszą i prowokują nasz naród”. Dalej zasugerował, że jeśli oni tego nie zrobią, to ktoś w Czeczenii będzie musiał popełnić przestępstwo, by uciszyć Milaszynę.

Amnesty International wyraża głębokie zaniepokojenie faktem, że prezydencki sekretarz prasowy nie potraktował tych gróźb poważnie, twierdząc, że “emocjonalna” reakcja jest uzasadniona w sytuacji pandemii. Ponadto Amnesty zwraca uwagę na poważne zagrożenie wolności prasy w związku z wydaniem przez Prokuratora Generalnego polecenia usunięcia artykułu Milaszyny ze strony internetowej „Nowej Gazety” po publikacji gróźb przez Kadyrowa.

Chrońmy Jelenę Milaszynę – wyślij apel do Prezydenta Putina!

Prezydent Federacji Rosyjskiej Władimir Władimirowicz Putin
ul. Ilyinka,23 Moscow, 103132 Russian Federation
Fax: +7 495 9102134
Email: http://en.letters.kremlin.ru/ (in English)
http://letters.kremlin.ru/letters/send (in Russian)
Twitter: @KremlinRussia

Więcej informacji:

12 kwietnia na łamach rosyjskiej niezależnej „Nowej Gazety” ukazał się artykuł Jeleny Milasziny na temat sytuacji związanej z COVID-19 w Czeczenii oraz reakcji władz na rozprzestrzenianie się pandemii. Artykuł był zatytułowany „Śmierć z powodu koronawirusa to mniejsze zło, w Czeczenii zarażeni wirusem zrównywani są z terrorystami, dlatego ludzie zaczynają ukrywać chorobę i umierają w domach”. Wywołał on bezprecedensową reakcję ze strony Ramzana Kadyrowa. Przywódca Republiki Czeczeńskiej odniósł się do artykułu na swoim koncie na Telegramie oraz opublikował nagranie na Instagramie, w którym oskarżył „Nową Gazetę” i jej dziennikarzy, że są „marionetkami Zachodu” i zwrócił się bezpośrednio do rosyjskiego rządu oraz służb FSB, by „powstrzymali tych nie-ludzi, którzy piszą i prowokują nasz naród”. Stwierdził: „Mamy dosyć, jeśli chcecie żebyśmy popełnili przestępstwo i stali się przestępcami, to powiedzcie nam to! Jeden z nas weźmie na siebie ciężar tej odpowiedzialności i poniesie za to karę przewidzianą przez prawo. Spędzi trochę czasu w więzieniu, ale w końcu odzyska wolność. Nie próbujcie obracać nas w przestępców, morderców…”.

To nie pierwszy raz, kiedy bezpieczeństwo Jeleny Milasziny jest zagrożone z powodu wykonywanej przez nią pracy. 6 lutego 2020 r. Jelena i jej prawniczka (Marina Dubrovinowa) zostały zaatakowane i pobite w hotelu w Groznym, stolicy Czeczenii. Śledztwo w sprawie tego ataku utknęło, nagrania z kamer przemysłowych z miejsca ataku zostały podobno “utracone” i żadni sprawcy nie zostali pociągnięci do odpowiedzialności. Ramzan Kadyrow w swoim ostatnim nagraniu odniósł się również i do tego ataku, bagatelizując go i nazywając „zwykłym chuligaństwem ulicznym, nie przestępstwem” i twierdząc, że nie było „ani żadnego świadka ani nawet cienia dowodów”.