Petycja

Rozpal światło dla Wenezueli!

Wezwij ONZ do skutecznego dostarczenia pomocy humanitarnej do Wenezueli!

Zobacz treść petycji

Imię musi zawierać przynajmniej 2 litery
Nazwisko musi zawierać przynajmniej 2 litery
Adres e-mail powinien mieć format: mail@example.com
Proszę poprawić błędy formularza.

5407 zebranych podpisów

Nasz cel 8000

Warunki życia w Wenezueli pogarszają się z dnia na dzień. Milionom mieszkańców brakuje żywności i lekarstw. Przerwy w dostawie prądu spowodowały śmierć pacjentów w szpitalach oraz zepsucie zapasów jedzenia. Inflacja osiągnęła tak wysoki poziom, że kupno 4 litrów mleka pochłania całą miesięczną pensję minimalną. Ponad 3 miliony osób uciekło już z kraju, a dołączają do nich kolejne. Policja i wojsko atakują osoby uczestniczące w protestach i dokonują pozasądowych egzekucji.

Władze Wenezueli zaprzeczają, jakoby w kraju panował jakikolwiek kryzys. Nie są w stanie zapewnić obywatelom podstawowych produktów niezbędnych do życia. Urzędy, szpitale i szkoły stały się niewydolne. Oszczędności obywateli straciły wartość z powodu kryzysu gospodarczego.

Dlatego też tysiące ludzi wyszły na ulice, żądając godnego życia. W styczniu podczas protestów zginęło co najmniej 41 osób, wszystkie w wyniku ran postrzałowych. Policja aresztowała ponad 900 osób, w tym 137 dzieci i młodzieży. Władze państwowe przeprowadziły co najmniej 6 pozasądowych egzekucji osób biorących udział w demonstracjach.

Mieszkańcy i mieszkanki Wenezueli pilnie potrzebują pomocy. Podpisz petycję i wezwij Sekretarza Generalnego ONZ do skutecznego dostarczenia pomocy humanitarnej do Wenezueli!

Dowiedz się więcej na stronie kampanii „Światło dla Wenezueli”>>>

20 zł miesięcznie
Pomagaj organizować akcje i kampanie
30 zł miesięcznie