Petycja

Skype-chcemy prywatności!

Wezwij Microsoft do wprowadzenia szyfrowania i ochrony naszych rozmów na Skype

Zobacz treść petycji

Imię musi zawierać przynajmniej 2 litery
Nazwisko musi zawierać przynajmniej 2 litery
Adres e-mail powinien mieć format: mail@example.com
Proszę poprawić błędy formularza.

1583 zebranych podpisów

Nasz cel 2000

Korzystamy ze Skype’a, by podzielić się ważnymi wydarzeniami z rodziną, nadrobić zaległości z przyjaciółmi lub zaplanować projekt ze współpracownikami na drugim końcu świata. Jednak nasze rozmowy nie są tak prywatne jak nam się może wydawać.

Rządy mogą nas śledzić, a przestępcy przechwycić nasze prywatne dane. Obrońcy praw człowieka i dziennikarze na całym świecie są szczególnie zagrożeni bezprawną rządową inwigilacją, kiedy używają Skype’a.

Mimo że twórcą Skype’a jest jedna z największych firm z branży technologii informacyjnych na świecie, Microsoft, program ten nadal nie posiada szyfrowania end-to-end (w takim szyfrowaniu rozmowy wychodzące, wiadomości tekstowe, pliki są przesyłane do serwera w postaci zaszyfrowanej i w takiej samej do odbiorcy). Jest to jedna z najlepszych metod ochrony naszych rozmów i wiadomości przed wścibskimi oczami i uszami.

Inne popularne komunikatory, między innymi WhatsApp i Apple Facetime, wprowadziły już szyfrowanie – czas na Skype’a!

Wezwij szefa Microsoftu do ochrony naszej prywatności na Skype:

• Microsoft musi wprowadzić szyfrowanie end-to-end dla całej komunikacji w ramach Skype’a,
  • Microsoft powinien informować swoich użytkowników o poziomie szyfrowania w ramach Skype’a i jak ono pomaga chronić ich prawo do prywatności i wolności słowa.

Chcesz, aby Twoje rozmowy na Skype pozostały prywatne? Podpisz nasz apel!

20 zł miesięcznie
Pomagaj organizować akcje i kampanie
30 zł miesięcznie
50 zł miesięcznie