Petycja

Sprawiedliwość dla George’a Floyda

Wezwij władze USA, żeby wszyscy odpowiedzialni za śmierć George'a Floyda i wielu innych zostali pociągnięci do odpowiedzialności

Zobacz treść petycji

Imię musi zawierać przynajmniej 2 litery
Nazwisko musi zawierać przynajmniej 2 litery
Adres e-mail powinien mieć format: mail@example.com
Proszę poprawić błędy formularza.

6446 zebranych podpisów

Nasz cel 8000

„Proszę, nie mogę oddychać” – mówił George Floyd, podczas gdy policjant klęczał na jego szyi i nie chciał wstać przez całe siedem minut. “Zaraz umrę!” – powiedział George, z rękami zakutymi na plecach w kajdanki.

Kiedy policjant w końcu zdjął kolano z szyi George’a, jego ciało nie reagowało. Został zabrany do szpitala, gdzie stwierdzono zgon. George Floyd był nieuzbrojonym, czarnym mężczyzną. Wcześniej sprzedawca ze sklepu spożywczego zadzwonił na policję, myśląc, że George próbował użyć sfałszowanych pieniędzy w sklepie. Ten telefon okazał się śmiertelny w skutkach, gdy przybyła policja. Gdyby nie użyli siły w sposób bezprawny, George nadal by żył.

Śmierć George’a nastąpiła po serii aktów rasistowskiej przemocy wobec czarnych Amerykanów, która pokazuje zdumiewający poziom przemocy i dyskryminacji w USA. Chodzi m.in. o zabicie czarnego mężczyzny Ahmaud’a Arbery, który uprawiał jogging, zabójstwo Breonny Taylor, czarnej kobiety, która spała w swoim mieszkaniu, gdy policja zaczęła do niej strzelać i wiele innych przypadków. Policja naruszała prawa człowieka szokująco często, szczególnie wobec mniejszości rasowych i etnicznych, a zwłaszcza czarnych Amerykanów. Tylko w 2019 roku policja była winna śmierci ponad 1000 osób w USA. To nie są tylko liczby, ale życie człowieka: czyjegoś rodzica, rodzeństwa, kuzyna, siostrzeńca, małżonka, dziecka.

Policjanci, którzy przyczynili się do śmierci George’a zostali zwolnieni z pracy, ale nie można tego uznać za wymierzenie sprawiedliwości. Rodzina George’a i społeczeństwo amerykańskie wzywa do pociągnięcia wszystkich winnych do odpowiedzialności i do zagwarantowania, że taka sytuacja więcej się nie powtórzy. Ludzie w USA protestują na ulicach i żądają reakcji na śmierć George’a, jednak zamiast tego doświadczają policyjnych represji.

Śmierć George’a Floyda jest konsekwencją rasistowskiej przemocy wobec czarnych Amerykanów w USA. Ludzie tacy jak on, Ahmaud Arbery, Breonna Taylor i wielu innych , powinni nadal żyć. To musi się skończyć teraz.

Podejmij teraz działanie i wezwij władze USA, aby dopilnowały, żeby wszyscy odpowiedzialni za śmierć George’a Floyda i wielu innych zostali pociągnięci do odpowiedzialności. Dołącz do przyjaciół, rodziny i społeczności George’a, aby domagać się dla niego sprawiedliwości #JusticeForGeorgeFloyd!

Zdjęcie w nagłówki: ‘I Can’t Breathe’  protest. MINNEAPOLIS, Minesota – 26 maja. Kobieta trzyma transparent “Życie George’a Floyda miało znaczenie” podczas protestu przed “Cup Foods”, 26. maja 2020 w Minneapolis, Minesota. Zdjęcie: Stephen Maturen/Getty Images