Petycja

Sprawiedliwość dla ofiar ataku chemicznego w Syrii!

Wezwij polski rząd do podjęcia skutecznych działań w ONZ

Sprawiedliwość dla ofiar ataku chemicznego w Syrii!

Zobacz treść petycji

Imię musi zawierać przynajmniej 2 litery
Nazwisko musi zawierać przynajmniej 2 litery
Adres e-mail powinien mieć format: mail@example.com
Proszę poprawić błędy formularza.

3017 zebranych podpisów

Nasz cel 5000

4 kwietnia w ataku chemicznym w Chan Szajchun w Syrii zginęło ponad 70 osób, a setki zostały rannych. Dziesiątki ofiar, w tym dzieci, udusiło się w czasie snu.

Użycie broni chemicznej to zbrodnia wojenna. Władze rosyjskie i syryjskie twierdzą, że nie miały udziału w tej zbrodni i nie ponoszą za nią odpowiedzialności. To kolejna zbrodnia wojenna, która uchodzi bezkarnie w ciągu trwającego już 6 lat konfliktu, który doprowadził do śmierci setek tysięcy osób i opuszczenia domów przez ponad połowę ludności Syrii.

Najwyższy czas, by ONZ rzeczywiście zbadała ten makabryczny atak i doprowadziła do ustalenia i ukarania winnych. W grudniu 2016 ONZ stworzyła specjalny mechanizm do badania i dokumentowania zbrodni popełnianych w Syrii. Wciąż istnieje możliwość uruchomienia postępowania przez Międzynarodowy Trybunał Karny. Jednak brakuje takiej woli w Radzie Bezpieczeństwa ONZ.

Polska stara się o niestałe członkostwo w Radzie Bezpieczeństwa w latach 2018-2019. Wybory odbędą się w czerwcu 2017. Wezwij Ministerstwo Spraw Zagranicznych do stanowczego zaangażowania się po stronie ofiar w Syrii i podjęcia działań zmierzających do wymierzenia sprawiedliwości zbrodniarzom wojennym, w tym wszczęcia przez ONZ niezależnego śledztwa w celu udokumentowania zbrodni wojennych i zbrodni przeciwko ludzkości popełnianych w Syrii.

Na zdjęciu syryjskie dzieci po ataku chemicznym w Chan Szajchun. © MOHAMED AL-BAKOUR/AFP/Getty Images
20 zł miesięcznie
Pomagaj organizować akcje i kampanie
30 zł miesięcznie