Pilna Akcja!

Sprawiedliwość dla porwanego i torturowanego Uzbeka!

Wezwij rosyjskie władze do przeprowadzenia śledztwa w sprawie porwania i przymusowego zawrócenia Mirsobira do Uzbekistanu, gdzie był torturowany!

Zobacz treść petycji

Imię musi zawierać przynajmniej 2 litery
Nazwisko musi zawierać przynajmniej 2 litery
Adres e-mail powinien mieć format: mail@example.com
* pola obowiązkowe
Proszę poprawić błędy formularza.

1081 zebranych podpisów

Nasz cel 1000

W 2013 roku rosyjskie władze odmówiły ekstradycji Mirsobira Chamidkariewa, uzbeckiego producenta filmowego i biznesmena. Został oskarżony o utworzenie nielegalnej grupy islamistycznej po tym, jak ktoś usłyszał podczas nieformalnego spotkania, że Chamidkariew popiera kobiety noszące na głowach chusty.

Jednak w czerwcu 2014 roku Mirsobir Chamidkariew został porwany i był przetrzymywany w odosobnieniu w Moskwie. Rosyjscy funkcjonariusze bezpieczeństwa założyli mu kaptur na głowę i bili. Potem został przymusowo zawrócony do Uzbekistanu.

Uzbeckie służby bezpieczeństwa wymusiły na Chamidkariewie „przyznanie się do winy”, bijąc go. Wybito mu siedem zębów i złamano dwa żebra, zanim został odesłany do więzienia, gdzie spędził kilka tygodni w karcerze. Chamidkariew został przykuty do ściany w pokoju przesłuchań z głową skierowaną w dół. Był wielokrotnie bity. Na podstawie wymuszonego „zeznania” skazano go za ekstremizm na 8 lat więzienia.

Dowiedz się więcej z naszego raportu Szybka droga do tortur: Porwania i przymusowe zawracanie z Rosji do Uzbekistanu>>

Powiązany temat

UE: Orwellowska legislacja antyterrorystyczna pozbawia praw pod przykrywką ich ochrony