Petycja

Zobacz treść petycji

Imię musi zawierać przynajmniej 2 litery
Nazwisko musi zawierać przynajmniej 2 litery
Adres e-mail powinien mieć format: mail@example.com
* pola obowiązkowe
Proszę poprawić błędy formularza.

892 zebranych podpisów

Nasz cel 2000

Nazywam się Sakris Kupila. Jestem 21-letnim studentem medycyny z Finlandii. Kiedy byłem jeszcze nastolatkiem, zrozumiałem, że jestem osobą transpłciową – płeć, z którą się urodziłem nie mówi o mnie prawdy.

Przez lata zmagałem się z problemami, byłem nieszczęśliwy i wycofany, usiłowałem wymyślić, jak dorastać w świecie, który starał się wepchnąć mnie w zupełnie niewłaściwą rolę. Kilka lat później zrozumiałem kolejną rzecz: nie będę w stanie żyć bez tranzycji i muszę wreszcie zacząć żyć, w sposób dla mnie naturalny i komfortowy.

Aktualna ustawa o prawnym uznaniu płci wymaga, aby osoba ukończyła 18 lat, przeszła badania psychiatryczne i została wysterylizowana lub była bezpłodna. Nie jestem bezpłodny i nie chcę być.

Pamiętam moment, w którym dowiedziałem się, że muszę być bezpłodny, żeby prawnie uzgodnić płeć. To było przerażające, byłem jeszcze dzieckiem. Według rządu nie powinienem mieć prawa do posiadania, nawet potencjalnie, dzieci. Czułem się strasznie. Jak obcy, jak dziwak. Jakby umieścili mnie w kategorii podczłowieka tylko na podstawie mojej tożsamości płciowej. Było mi niedobrze.

Z powodu mojej pracy na rzecz praw osób transpłciowych byłem nękany, zastraszany, grożono mi pobiciem, spotykałem się z otwartą wrogością, musiałem opuścić rok szkoły.

Sakris Kupila

Stań w obronie Sakrisa! Żądaj od władz Finlandii, aby wspierały obrońców praw osób transpłciowych, takich jak Sakris, oraz aby ustanowiły szybki i dostępny proces uzgodnienia płci z poszanowaniem praw człowieka.

Tranzycja – ang. transition (przejście), nieuchronna część procesu korekty płci polegająca na rozpoczęciu przez osoby transseksualne życia w preferowanej płci.

Korekta i prawne uzgodnienie płci – często, choć błędnie, nazywana zmianą płci – dążenie osoby transpłciowej do uzyskania wyglądu preferowanej płci oraz prawną zmianę swoich danych osobowych