Petycja

Stań w obronie Tep Vanny

Wezwij władze Kambodży do uwolnienia obrończyni praw człowieka

Zobacz treść petycji

Imię musi zawierać przynajmniej 2 litery
Nazwisko musi zawierać przynajmniej 2 litery
Adres e-mail powinien mieć format: mail@example.com
* pola obowiązkowe
Proszę poprawić błędy formularza.

1651 zebranych podpisów

Nasz cel 2000

Tep Vanny jest symbolem pokojowego aktywizmu w Kambodży i przebywa obecnie w więzieniu z powodu odwagi i determinacji, z jakimi broniła praw innych.

Jest aktywistką walcząca o prawo do mieszkania w godnych warunkach. Od ponad 10 lat stawała w obronie swojej społeczności w centrum Phnom Penh, gdzie tysiące rodzin zostało przymusowo wysiedlone ze swoich domów. Prywatna firma w celach turystycznych uzyskała zgodę na 99-letnią dzierżawę obszaru jeziora i okolicznych terenów w stolicy Kambodży.

Zarówno Tep Vanny, jak i inni aktywiści, w tym wiele kobiet, znalazło się na celowniku władz, które ich prześladowały, biły, aresztowały i pozbawiły wolności. Rząd usiłuje ją uciszyć i pokazać społeczeństwu, co stanie się z osobami, które upominają się o swoje prawa i innych.

Tep Vanny została aresztowana w sierpniu 2016 roku i od tamtej pory pozstaje w więzieniu. Przeciwko niej przeprowadzono trzy odrębne postępowania, a kolejne jest w toku. 23 lutego 2017 roku została skazana na 2,5 roku więzienia za uczestnictwo w pokojowym proteście w 2013 roku.

Tep Vanny pokazała odwagę w obliczu niesprawiedliwości. Stań w jej obronie i wezwij władze Kambodży do jej uwolnienia!