Petycja

STOP dla zbrodni w Syrii!

Podpisz apel skierowany do władz Syrii.

Zobacz treść petycji

Imię musi zawierać przynajmniej 2 litery
Nazwisko musi zawierać przynajmniej 2 litery
Adres e-mail powinien mieć format: mail@example.com
* pola obowiązkowe
Proszę poprawić błędy formularza.

7982 zebranych podpisów

Nasz cel 10000

Od początku protestów w lutym 2011 roku w Syrii aresztowano dziesiątki tysięcy osób podejrzanych o sympatyzowanie z opozycją, z których większość poddana była torturom i innym formom okrutnego traktowania. W trwającym konflikcie naruszeń praw człowieka dopuszczają się zarówno siły rządowe jak i uzbrojone ugrupowania opozycyjne.

Od początku konfliktu zginęło ponad 90 000 osóbPonad 1 500 000 uchodźców uciekło na tereny Jordanii, Libanu, Turcji, Iraku i państw Afryki Północnej. Blisko 6 000 000 Syryjczyków zostało wysiedlonych.

Największym dostawcą broni do Syrii jest Federacja Rosyjska – trafia tam 10% eksportowanej z Rosji broni. Zgodnie z danymi ONZ, w ciągu kilku lat również Egipt, Francja oraz Indie dostarczały do Syrii broń na użytek wojska, niewojskową broń palną, amunicję, czołgi oraz inne opancerzone wozy bojowe.

Nieodpowiedzialny i słabo uregulowany globalny handel bronią przyczynia się do poważnych naruszeń praw człowieka, przemocy zbrojnej, ubóstwa i konfliktów na całym świecie. Z powodu niekontrolowanego handlu bronią każdego roku miliony ludzi giną, są ranne, gwałcone, represjonowane i zmuszane do opuszczenia swoich domów. Dostęp do pomocy medycznej, edukacji i innych usług jest utrudniony. Społeczności nie mają środków do życia.

Świat potrzebuje implementacji skutecznego Traktatu o Handlu Bronią, który uniemożliwi transfer broni, gdy może ona przyczynić się bezpośrednio do poważnych naruszeń praw człowieka oraz ubóstwa. 3 czerwca 2013 r. Traktat został otwarty na forum Zgromadzenia Ogólnego ONZ do podpisów i ratyfikacji. Wejdzie w życie wkrótce po ratyfikacji przez 50 państw. Podpisz apel skierowany do władz Syrii i poprzyj solidny Traktat o Handlu Bronią!