Pilna Akcja!

Stop łamaniu praw uchodźców na Wyspie Manus!

Uchodźcy w australijskich ośrodkach detencyjnych zagrożeni przemocą

Zobacz treść petycji

Imię musi zawierać przynajmniej 2 litery
Nazwisko musi zawierać przynajmniej 2 litery
Adres e-mail powinien mieć format: mail@example.com
* pola obowiązkowe
Proszę poprawić błędy formularza.

975 zebranych podpisów

Nasz cel 2000

W australijskich ośrodkach eksterytorialnych na wyspie Manus (Papua Nowa Gwinea) dochodzi do naruszeń praw setek osób poszukujących ochrony międzynarodowej.

Ciągłe doniesienia o aktach przemocy oraz niedawna śmierć Irańczyka, który ubiegał się o azyl, pokazują jak poważne szkody wyrządza australijska polityka.

Setki uchodźców oraz osób, które poszukują ochrony przed prześladowaniami, są obecnie uwięzione na wyspie Manus, gdzie są narażeni na ataki oraz nadużycia ze strony lokalnych społeczności i władz. Uchodźcy po tym jak próbują szukać ochrony w Australii, są przymusowo odsyłani do Papui Nowej Gwinei przez australijski rząd.

Osoby, które poszukują azylu poddawane są atakom fizycznym i słownym ze strony lokalnych społeczności oraz ze strony policji i wojska. Uchodźcy znajdujący się poza Australią są szczególnie narażeni na naruszenia ich praw, nie mogą opuścić Papui Nowej Gwinei, za wyjątkiem powrotu do kraju, z którego uciekli.

Amnesty International udokumentowała kilka przypadków przemocy, w tym ostatni 14 kwietnia 2017, kiedy żołnierze oddali strzały w kierunku ośrodka detencyjnego. Sytuacja pogorszyła w ciągu ostatnich tygodni.

7 sierpnia 2017 roku w lesie niedaleko ośrodka „Lorengau” znaleziono ciało 31-letniego mężczyzny. Hamed Shamshiripour pochodził z Iranu i poszukiwał ochrony międzynarodowej. Przyczyna i okoliczności jego śmierci są wciąż nieznane. Ostatnie ataki mają miejsce w czasie, kiedy władze Australii oraz Papui Nowej Gwinei próbują zamknąć ośrodek na Manus oraz przenieść uchodźców do innej lokalizacji na Nowej Gwinei.

Wezwij władze Australii by zakończyły naruszenia praw uchodźców na wyspie Manus oraz wpłynęły na Papuę Nową Gwineę, by przeprowadziło śledztwo w sprawie śmierci Hameda Shamshiripoura. Podpisz petycję!

Zdjęcie: Ośrodek detencji na Wyspie Manus, 2012 r. Autor: DIAC images, źródło: commons.wikimedia.org, CC BY 2.0.