Petycja

STOP TORTUROM w Maroku!

Wezwij władze Maroka do uwolnienia Wafae Charaf i Oussama Housne!

Zobacz treść petycji

Imię musi zawierać przynajmniej 2 litery
Nazwisko musi zawierać przynajmniej 2 litery
Adres e-mail powinien mieć format: mail@example.com
Proszę poprawić błędy formularza.

2584 zebranych podpisów

Nasz cel 5000

W 2014 roku 27-letnia aktywistka z Maroka Wafae Charaf została skazana na 2 lata więzienia po tym, jak zgłosiła władzom, że była torturowana po proteście pracowników, w którym uczestniczyła. 22-letni Oussama Housne został skazany na 3 lata więzienia po tym, jak złożył skargę na tortury, którym został poddany po demonstracji solidarności z aresztowanymi aktywistami, w której wziął udział.

Oboje zostali skazani za „fałszywe oskarżenia” i „zniesławienie” marokańskiej policji, mimo że żadne z nich nie wskazało policjantów jako oprawców. Amnesty International uznaje Wafae i Oussama więźniami sumienia.

Osoby, które doświadczyły tortur w Maroku, żyją w strachu, że jeśli złożą skargę, mogą trafić do więzienia. Tortury mogą zostać powstrzymane jedynie wtedy, gdy ofiary są w stanie bezpiecznie mówić o tym, co je spotkało i dochodzić sprawiedliwości.

Wezwij władze Maroka do uwolnienia Wafae Charaf i Oussama Housne!

20 zł miesięcznie
Pomagaj organizować akcje i kampanie
30 zł miesięcznie
50 zł miesięcznie