Petycja

STOP TORTUROM w Uzbekistanie!

Wezwij prezydenta Isłama Karimowa do położenia kresu torturom w Uzbekistanie!

Zobacz treść petycji

Imię musi zawierać przynajmniej 2 litery
Nazwisko musi zawierać przynajmniej 2 litery
Adres e-mail powinien mieć format: mail@example.com
* pola obowiązkowe
Proszę poprawić błędy formularza.

4444 zebranych podpisów

Nasz cel 5000

Leżę w kałuży krwi od co najmniej kilku dni – bez wody, bez jedzenia. Próbuję przypomnieć sobie dobre rzeczy z mojego życia – moje dzieci, moją żonę. I przygotowuję się psychicznie na śmierć.

Muhammad Bekzhanow, dziennikarz i redaktor naczelny gazety zakazanej partii opozycyjnej Erk, został skazany na 15 lat więzienia po rażąco niesprawiedliwym procesie. Muhammad Bekzhanow był bity gumowymi pałkami, plastikowymi butelkami wypełnionymi wodą, podduszany i poddawany elektrowstrząsom. W 2012 roku sąd skazał go na kolejne 4 lata i 8 miesięcy więzienia za rzekome naruszenie przepisów więziennych.

Historia Muhammada nie jest w Uzbekistanie wyjątkiem. Mężczyźni i kobiety w jednym z najbardziej represyjnych państw świata są torturowani przez policję i służby bezpieczeństwa. Ludzie sądzeni są z wykorzystaniem dowodów uzyskanych za pomocą tortur. Sędziowie wyłudzają łapówki za złagodzenie kary a policja używa groźby tortur, aby wymusić ogromne korzyści finansowe od zatrzymanych i więźniów.

Prezydent Uzbekistanu może to zmienić. Może podpisać dekret nakazujący wprowadzenie do Kodeksu postępowania karnego wyraźnego zakazu tortur oraz wykorzystywania uzyskanych w ten sposób dowodów w sądzie.

Wezwij prezydenta Isłama Karimowa do położenia kresu torturom w Uzbekistanie!