Petycja

TAK to miłość!

Wezwij Ministra Sprawiedliwości do zmiany definicji gwałtu tak, by seks bez zgody uznawany był za gwałt

Zobacz treść petycji

Imię musi zawierać przynajmniej 2 litery
Nazwisko musi zawierać przynajmniej 2 litery
Adres e-mail powinien mieć format: mail@example.com
Proszę poprawić błędy formularza.

7549 zebranych podpisów

Nasz cel 10000

To Ty wybierasz z kim chcesz być blisko i to jest oczywiste. Drugą oczywistością jest to, że seks jest fajny wtedy, kiedy wzajemnie się na niego zgadzamy. Bez względu na to, czy chcesz intymności z osobą, którą znasz krótko, czy z którą jesteś w związku.

Pytanie o seks nie musi zepsuć tego wyjątkowego „momentu”. Atmosfera czy moment nie są też tak ważne jak poczucie bezpieczeństwa w sytuacjach intymnych, do którego wszyscy mamy prawo.

Nie wszyscy tak samo wyrażamy chęć, czy przyzwolenie. Dlatego żeby mieć pewność, że druga osoba chce tego co Ty, zapytaj o seks. Zapytaj o zgodę. TAK to miłość.

Dlaczego to takie ważne?

Prawo, które obowiązuje w Polsce, uznaje, że do gwałtu dochodzi wtedy, gdy występuje przemoc, a sprawiedliwości może szukać tylko osoba, która wyraziła w tej sytuacji głośny i wyraźny sprzeciw. Ta definicja wyklucza m.in. gwałty w sytuacjach, w których brak zgody nie został wyrażony ze względu na strach, czy „obowiązek” w formalnych związkach, w których pytanie o zgodę może wydawać się niepotrzebne.

Statystyki z Polski pokazują, że najczęściej tego typu przemocy doznają kobiety:

• 1/20 kobiet doświadczyła przemocy seksualnej
  • 1/3 kobiet doświadczyła jakiejkolwiek formy molestowania seksualnego
  • 1/10 zgłasza doświadczenie przemocy seksualnej na policję

Potrzebujemy Twojego głosu, aby każda kobieta czuła się bezpiecznie, była odpowiednio chroniona przed przemocą, a jej zgoda była najważniejsza!

Pokaż, że pytasz o zgodę!

Podpisz petycję i wezwij Ministra Sprawiedliwości do zmiany definicji gwałtu tak, by seks bez zgody uznawany był za gwałt, bez względu na to, czy kobieta stawiała opór.

Więcej informacji o kampanii TAK to miłość>>>

20 zł miesięcznie
Pomagaj organizować akcje i kampanie
30 zł miesięcznie