Petycja

Tunezja – Stop przemocy wobec kobiet!

Władze muszą zapewnić dostęp do sprawiedliwości i zadośćuczynienia ofiarom przemocy oraz zatrzymać bezkarność sprawców.

Zobacz treść petycji

Imię musi zawierać przynajmniej 2 litery
Nazwisko musi zawierać przynajmniej 2 litery
Adres e-mail powinien mieć format: mail@example.com
* pola obowiązkowe
Proszę poprawić błędy formularza.

1354 zebranych podpisów

Nasz cel 5000

W Tunezji nastolatka, która została zgwałcona, może zostać zmuszona do poślubienia sprawcy, kobieta nie może zgłosić gwałtu małżeńskiego, zgwałcona kobieta może zostać oskarżona o seks pozamałżeński – potrzebne są głębokie zmiany prawne, by to przerwać.

Tunezja jest dumna z bycia liderem regionalnym w zakresie praw człowieka i równości płci. Jednak kobiety doświadczające przemocy ze względu na płeć, szczególnie przemocy seksualnej są zostawione same sobie i skazane na wykluczenie społeczne. Są dyskryminowane przez policję i przenosi się na nie ciężar udowodnienia, że zostały zaatakowane. Bez wsparcia prawnego i psychologicznego, przy braku schronisk dla ofiar przemocy, nie mają szans na pomoc.

Władze Tunezji muszą zapewnić dostęp do sprawiedliwości i zadośćuczynienia ofiarom przemocy oraz zatrzymać bezkarność sprawców.

Powiązany temat

Irak: Nieodpowiedzialne transfery broni podsycają zbrodnie wojenne