Pilna Akcja!

Uwolnijmy osoby niesprawiedliwie więzione i zagrożone COVID-19

Wezwij władze Turcji do natychmiastowego uwolnienia dziennikarzy, obrońców praw człowieka, prawników, naukowców oraz polityków opozycji

Zobacz treść petycji

Imię musi zawierać przynajmniej 2 litery
Nazwisko musi zawierać przynajmniej 2 litery
Adres e-mail powinien mieć format: mail@example.com
Proszę poprawić błędy formularza.

2923 zebranych podpisów

Nasz cel 5000

Aktualizacja 17 kwietnia 2020:

Parlament w Turcji przyjął 13.04.2020 j ustawę pozwalającą na zwolnienie około 100 000 więźniów w związku z rozprzestrzeniająca się pandemią COVID-19. Niestety nowe prawo nie obejmuje osób, które nigdy nie powinny trafić do więzienia.

W więzieniach i aresztach w Turcji przebywa wiele osób, które nie popełniły żadnych przestępstw a rząd stosuje wobec nich niejasne, sprzeczne z prawem międzynarodowym przepisy antyterrorystyczne. Teraz dziennikarze, aktywiści i politycy opozycji, skazani w nieuczciwych procesach, są zagrożeni zarażeniem COVID-19 w więzieniach.

Dziękujemy za Twoje działanie i skierowanie swojego apelu do władz w Turcji.

Jednak PILNA AKCJA trwa nadal. Rząd Turcji musi natychmiast zwolnić osoby pozbawione wolności wyłącznie za wyrażanie pokojowych poglądów.

Zmiany w dotychczasowej ustawie o wykonywaniu środków bezpieczeństwa zostały przyjęte przez turecki parlament 13 kwietnia, po tym jak Minister Sprawiedliwości ogłosił, że 17 więźniów w 5 więzieniach zostało zarażonych koronawirusem, a 3 więźniów zmarło.

Wobec rozprzestrzenia się pandemii COVID-19 w alarmującym tempie w całej Turcji, życie tysięcy więźniów oraz personelu, w przeludnionych i niespełniających warunków sanitarnych więzieniach, jest poważnie zagrożone.

W ciągu kilku kolejnych dni władze zamierzają wprowadzić prawo, które umożliwi zwolnienie nawet 100 000 więźniów. Jednak projekt ustawy nie obejmuje osób niesłusznie uwięzionych na podstawie prawa antyterrorystycznego czyli tych, którzy nigdy nie powinni byli trafić do więzienia: dziennikarzy, obrońców praw człowieka, prawników, naukowców oraz polityków opozycji, którzy zostali pozbawieni wolności wyłączenie za wykonywanie swojej pracy albo korzystanie ze swoich praw.

Wśród tych więźniów są m.in.: Ahmet Altan – znany dziennikarz i pisarz, Selahattin Demirtas – turecki polityk, z pochodzenia Kurd, Osman Kavala – działacz na rzecz społeczeństwa obywatelskiego i biznesmen. Selahattin Demirtas już wcześniej zgłaszał problemy zdrowotne związane z sercem. Ahmet i Osman mają ponad 60 lat, co oznacza większe zagrożenie zachorowaniem na COVID-19. Uważamy, że nigdy nie powinni być uwięzieni, a nieobjęcie ich planowanym zwolnieniem dodatkowo naraża ich zdrowie i życie.

Wszyscy powinni zostać UWOLNIENI natychmiast i bezwarunkowo.

Ustawa nie obejmuje również osób tymczasowo aresztowanych. Zgodnie z prawem międzynarodowym, w świetle zasady domniemania niewinności i prawa do wolności, pozbawienie wolności przed rozprawą powinno być stosowane jedynie w ostateczności. Jednak w Turcji, tymczasowe aresztowanie jest stosowane rutynowo oraz traktowane jest jako forma wymierzania kary. Tureckie władze powinny ponownie rozważyć, wobec kogo rzeczywiście konieczne jest utrzymywanie tymczasowego aresztowania, a pozostałe osoby objąć planowanym zwolnieniem.

Władze powinny również rozważyć zwolnienie więźniów, którzy są szczególnie narażeni na zachorowanie na COVID-19, czyli osób starszych i poważnie chorych.

Władze powinny zapewnić, że ci którzy nie zostaną zwolnieni, będą mieli dostęp do opieki medycznej tak samo jak każda inna osoba w społeczeństwie, w tym do przeprowadzenia testów, zapobiegania zachorowaniu oraz właściwego leczenia COVID-19.

Podejmij działanie już teraz – WYŚLIJ wiadomość i WEZWIJ Ministra Sprawiedliwości Abdülhamita Güla do objęcia planowaną ustawą:

• uwięzionych dziennikarzy, obrońców praw człowieka oraz innych osób, które jedynie korzystały ze swoich praw;
  • osób szczególnie narażonych na zachorowanie, a tam gdzie to możliwe, osób tymczasowo aresztowanych.

Wezwij władze, aby zapewniły wszelkie niezbędne środki, by chronić prawo do zdrowia wszystkich więźniów bez dyskryminacji.

Zdjęcie w naglówku: © Anadolu Agency/Getty Images