Pilna Akcja!

Uratuj 19-letnią Nourę przed karą śmierci!

Nastolatka zabiła gwałciciela w obronie własnej, sudański sąd orzekł karę śmierci. Powstrzymaj egzekucję!

Zobacz treść petycji

Imię musi zawierać przynajmniej 2 litery
Nazwisko musi zawierać przynajmniej 2 litery
Adres e-mail powinien mieć format: mail@example.com
Proszę poprawić błędy formularza.

21760 zebranych podpisów

Nasz cel 30000

19-letnia Noura Hussein została skazana przez sudański sąd na karę śmierci za zabicie gwałciciela w obronie własnej. Egzekucja może zostać wykonana w każdej chwili.

W wieku 16 lat Noura została zmuszona przez swojego ojca do poślubienia Abdulrahmana Mohameda Hammada. Sudańskie prawo zezwala na śluby dzieci w wieku powyżej 10 lat. Ojciec Noury oraz jej mąż podpisali kontrakt, zgodnie z którym po ukończeniu szkoły w kwietniu 2017 roku została zmuszona do zamieszkania w domu Hammada.

Noura odmówiła skonsumowania małżeństwa. Jej mąż, z pomocą dwóch braci i kuzynów, zgwałcił Nourę. Nastepnego dnia ponownie usiłował ją zgwałcić, ale zdołała uciec do kuchni, gdzie chwyciła nóż. W szarpaninie Hammad odniósł śmiertelne rany nożem.

Ojciec wydał Nourę policji, a cała rodzina wyrzekła się jej. Sąd stwierdził, że Noura jest winna umyślnego zabójstwa – mimo że broniła się przed gwałtem.

Wezwij prezydenta Sudanu do powstrzymania egzekucji Noury Hussein!

Szczegółowe informacje o sprawie Noury Hussein w dokumencie „URGENT ACTION! FORCIBLY MARRIED, RAPED GIRL SENTENCED TO DEATH”>>>

20 zł miesięcznie
30 zł miesięcznie
Pomagaj organizować akcje i kampanie