Pilna Akcja!

Uratuj Ammara przed wyrokiem śmierci!

Torturowanego więźnia Guantanamo czeka niesprawiedliwy proces i kara śmierci

Zobacz treść petycji

Imię musi zawierać przynajmniej 2 litery
Nazwisko musi zawierać przynajmniej 2 litery
Adres e-mail powinien mieć format: mail@example.com
* pola obowiązkowe
Proszę poprawić błędy formularza.

2928 zebranych podpisów

Nasz cel 3000

(…) wtedy zaczęły puchnąć mi nogi przez to jak długo byłem zawieszony, zacząłem krzyczeć, przyszedł lekarz z miarką w ręce, zmierzył obwód nogi i ku mojemu zdziwieniu powiedział przesłuchującym, że to za mało, moje nogi powinny bardziej spuchnąć!

(Odtajniony tekst oświadczenia Ammara al Baluchiego, 5 grudnia 2015)

Ammarowi al Baluchi grozi kara śmierci podczas zbliżającego się procesu przed komisją wojskową w bazie wojskowej USA w Guantanamo na Kubie. Wzywamy, by prokuratorzy zrezygnowali z kary śmierci i by proces odbył się zgodnie z prawem przed sądem cywilnym.

W połowie 2001 roku Ammar podróżował do Pakistanu. Został aresztowany przez pakistańskie siły bezpieczeństwa w 2003 r. Następnie był przetrzymywany w tajnych więzienia CIA w wielu lokalizacjach bez kontaktu ze światem zewnętrznym. W 2006 roku przeniesiono go do Guantanamo. W tajnych więzieniach CIA Ammara torturowano i stosowano inne formy złego traktowania. Twierdzi, że między innymi poddano go technice znanej jako „walling” („wielokrotnie uderzali moją głową o ścianę”), podwieszano go pod sufitem celi, zmuszano do rozebrania się, puszczano głośną muzykę, przebywał w ciemności, a także grożono mu. Według jego prawników, Ammar przejawia symptomy zespołu stresu pourazowego i urazowego uszkodzenia mózgu. W wyniku jego psychicznych i fizycznych urazów oraz powiązanej niepełnosprawności umysłowej prawnicy stwierdzili, że jego stan nie pozwala na pomoc w przygotowaniu obrony czy też na znaczący udział w przedsądowych przesłuchaniach.

Wraz z 4 innymi mężczyznami Ammar został oskarżony w związku z atakami z 11 września 2001 roku. Został oskarżony o przekazywanie pieniędzy mężczyznom, którzy później byli zaangażowani w porwanie samolotów.

Al Baluchi będzie sądzony przez komisją wojskową. Prawo międzynarodowe zakazuje stosowania kary śmierci jeśli rozprawa sądowa nie spełnia najwyższych standardów sprawiedliwości, a proces przed komisją wojskową tych standardów nie spełnia. Cywile nie mogą być sądzeni przez sądy wojskowe, a sądy wojskowe nie mają jurysdykcji nad przestępstwami według prawa międzynarodowego.

Wezwij prezydenta Obamę, by nakazał prokuratorom rezygnację z kary śmierci dla Ammara!

Powiązany temat

Państwa stosują karę śmierci w ramach działań antyterrorystycznych