Przekaż

podatku
WALCZYMY O ZMIANĘ PRAWA, ABY ZATRZYMAĆ PRZEMOC WOBEC KOBIET!

# Sprawcy przemocy muszą być izolowani
# Osoby pokrzywdzone powinny otrzymać pomoc
# Konwencja musi zostać wdrożona

Pilna Akcja!

Uratuj dziennikarza i aktywistę przed torturami!

Wezwij rosyjskie władze do zapewnienia Nurmatowi ochrony!

Zobacz treść petycji

Imię musi zawierać przynajmniej 2 litery
Nazwisko musi zawierać przynajmniej 2 litery
Adres e-mail powinien mieć format: mail@example.com
Proszę poprawić błędy formularza.

5254 zebranych podpisów

Nasz cel 6000

Dziennikarzowi i aktywiście Khudoberdiemu Nurmatowi grozi przymusowe wydalenie z Rosji do Uzbekistanu i tortury.

AKTUALIZACJE:

24 stycznia 2018: Sąd Najwyższy Federacji Rosyjskiej podtrzymał apelację Aliego Feruza i odrzucił decyzję sądu niższej instancji o deportacji do Uzbekistanu. Sąd odesłał sprawę do dalszego rozpatrzenia przez Moskiewski Sąd Miejski. Ali nadal przebywa w areszcie.

grudzień 2017: 21 listopada 2017 roku sąd w Moskwie nałożył na Aliego Feruza grzywnę w wysokości 5000 rubli (85 USD) za nielegalną pracę i podtrzymał decyzję o deportacji aktywisty do Uzbekistanu, gdzie grozi mu łamanie jego praw człowieka.

8 sierpnia 2017 roku Sąd Miejski w Moskwie zawiesił deportację Khudoberdiego Nurmatowa na czas rozpatrzenia jego sprawy przez Europejski Trybunał Praw Człowieka. Nurmatow pozostał jednak w Specjalnym Ośrodku Tymczasowej Detencji Cudzoziemców.

1 sierpnia 2017 roku sąd w Rosji orzekł, że Nurmatow jest winny złamania „zasad wstępu lub pobytu obcokrajowców w Federacji Rosyjskiej” i wydał nakaz jego deportacji do Uzbekistanu.

Khudoberdi Nurmatow pisze dla niezależnej gazety Nowa Gazeta pod pseudonimem Ali Feruz, poruszając tematy takie jak prawa osób z niepełnosprawnością oraz prawa uchodźców i migrantów z Azji Środkowej. Od 2015 roku jest także aktywistą Amnesty International.

Khudoberdi Nurmatow został zatrzymany przez policję 16 marca 2017 roku i oskarżony o przestępstwa administracyjne związane z jego statusem migracyjnym w Rosji. Jest narodowości uzbeckiej, jednak urodził się w Rosji i tam też spędził dzieciństwo zanim przeprowadził się do Uzbekistanu. W 2009 roku musiał wyjechać z Uzbekistanu, po tym jak został aresztowany i był torturowany przez funkcjonariuszy państwowych służb bezpieczeństwa w odwecie za odmowę współpracy. Khudoberdi Nurmatow złożył wniosek o tymczasowy azyl w Rosji, dzięki któremu ma prawo przebywać w Rosji do czasu podjęcia decyzji w sprawie jego wniosku i wyczerpania wszystkich procedur odwoławczych.

Wezwij rosyjskie władze do zapewnienia Nurmatowi ochrony!