Uratujmy Ramana Pratasiewicza przed torturami! – Amnesty International

Pilna Akcja!

Uratujmy Ramana Pratasiewicza przed torturami!

Wezwij do natychmiastowego uwolnienia Ramana Pratasiewicza!

Zobacz treść petycji

Imię musi zawierać przynajmniej 2 litery
Nazwisko musi zawierać przynajmniej 2 litery
Adres e-mail powinien mieć format: mail@example.com
Proszę poprawić błędy formularza.

9086 zebranych podpisów

Nasz cel 8000

Przebywający na przymusowej emigracji białoruski dziennikarz i krytyk rządu, Raman Pratasiewicz, 23 maja został bezprawnie zatrzymany przez władze białoruskie wraz ze swoją partnerką Sofią Sapegą, obywatelką Rosji. Ich samolot z Aten do Wilna został przekierowany i zmuszony do lądowania w Mińsku pod fałszywym pretekstem. Po wylądowaniu Raman Pratasiewicz i Sofia Sapega zostali zatrzymani przez białoruskie służby bezpieczeństwa.

Raman Pratasiewicz był poszukiwany przez władze białoruskie w związku ze swoją pracą dziennikarską na podstawie zmyślonych zarzutów o “terroryzm”. Jest białoruskim dziennikarzem, współzałożycielem popularnego kanału NEXTA na Telegramie, który stał się kluczowym narzędziem wymiany informacji, mobilizacji i koordynacji pokojowych protestów przeciwko szeroko kwestionowanym wyborom prezydenckich w sierpniu 2020 roku. We wrześniu 2020 opuścił NEXTA i od tego czasu redaguje kanał Telegram Belamova.

W przypadku skazania, Ramanowi Pratasiewiczowi grozi do 20 lat pozbawienia wolności. Publiczne “przyznanie się do winy” może oznaczać, że był poddawany torturom i innym formom znęcania się, które wciąż mu grożą. Zarzuty wobec Sofii Sapegi, obywatelki Rosji i studentki Europejskiego Uniwersytetu Humanitarnego w Wilnie nie są znane. Do dnia 25 maja nie było żadnych doniesień o tym, aby umożliwiono im kontakt z adwokatem.

Działaj teraz. Wyślij apel do Prokuratora Generalnego w Białorusi, by natychmiast bezwarunkowo uwolniono Ramana Pratasiewicza!

Na zdjęciu Raman Pratasiewicz przemawiający podczas demonstracji w Gdańsku, 31 sierpnia 2020. Foto: Michal Fludra/NurPhoto via Getty Images.