Uratujmy rosyjską artystkę uwięzioną za antywojenny protest – Amnesty International

Pilna Akcja!

Uratujmy rosyjską artystkę uwięzioną za antywojenny protest

Zobacz treść petycji

Imię musi zawierać przynajmniej 2 litery
Nazwisko musi zawierać przynajmniej 2 litery
Adres e-mail powinien mieć format: mail@example.com
Proszę poprawić błędy formularza.

5267 Zebranych podpisów

Nasz cel 8000

Rosyjskiej artystce grozi 10 lat pozbawienia wolności za korzystanie z wolności słowa! Wezwij władze Rosji do natychmiastowego i bezwarunkowego uwolnienia Aleksandry Skoczylenko!

Aleksandra Skoczylenko jest autorką piosenek, pisarką i artystką z Sankt Petersburga. Jest oskarżona o publiczne rozpowszechnianie w sposób umyślny fałszywych informacji na temat działań Sił Zbrojnych Federacji Rosyjskiej. Postępowanie przeciwko niej dotyczy akcji podmiany etykietek z cenami w lokalnych supermarketach na antywojenne hasła, w tym dotyczące ofiar ostrzału Teatru Dramatycznego w Mariupolu. Aleksandrze grozi za to 10 lat pozbawienia wolności. Nikt nie powinien być karany za korzystanie z wolności słowa!

11 kwietnia policja przeszukała dom artystki, zatrzymała ją i przesłuchiwała do 3 rano następnego dnia. 13 kwietnia Sąd Rejonowy Wasileostrowskiego zastosował wobec niej areszt tymczasowy do 1 czerwca 2022 roku.

[AKTUALIZACJA, 15.06.2022] Sąd w Sankt Petersburgu zdecydował o przedłużeniu do końca czerwca aresztu tymczasowego wobec Aleksandry Skoczylenko, rosyjskiej artystki i aktywistki, której grozi 10 lat więzienia za podmianę w jednym z supermarketów etykietek z ceną na antywojenne hasła. Ponadto, 8 czerwca zdecydowano o jej przeniesieniu do szpitala psychiatrycznego na badania. Ma w nim przebywać przynajmniej 3 tygodnie. Decyzja uzasadniona została tym, że Skoczylenko ma cierpieć na zaburzenia afektywne dwubiegunowe. Prawnik artystki wniósł odwołanie ale zostało ono oddalone.

Aleksandra Skoczylenko cierpi na celiakię i wymaga specjalnej diety bezglutenowej. W przypadku spożycia alergenu może dojść u niej do niewydolności narządów lub rozwoju chorób onkologicznych i autoimmunologicznych. Niestety w areszcie śledczym nie zapewniono jej dostępu do odpowiedniego pożywienia, przez co jej stan zdrowia zaczął się pogarszać i przez większość czasu czuje się osłabiona.

Aleksandra Skoczylenko jest dobrze znana w środowisku artystycznym: pisze piosenki, tworzy komiksy i kreskówki, a także organizuje koncerty. Jest autorką głośnej “Książki o depresji”, która pomogła wielu osobom i przyczyniła się do destygmatyzacji chorób psychicznych. Książka stała się niezwykle popularna. Była wielokrotnie wznawiana i tłumaczona na różne języki. Stała się też inspiracją dla wielu filmów i wystaw.

Postępowanie przeciwko Aleksandrze Skoczylenko wpisuje się w szerszy schemat ścigania przez rosyjskie władze osób krytykujących obecny reżim a także tych, które sprzeciwiają się inwazji Rosji na Ukrainę. System wymiaru sprawiedliwości jest wykorzystywany jako narzędzie do ograniczania wolności słowa, karania przeciwników politycznych i wzbudzania strachu w społeczeństwie.

Informowanie o wojnie nie jest przestępstwem! Wezwij Prokuratora Sankt Petersburga do natychmiastowego i bezwarunkowego uwolnienia Aleksandry Skoczylenko.