Uwolnijmy Aleksieja Nawalnego! – Amnesty International

Pilna Akcja!

Uwolnijmy Aleksieja Nawalnego!

Aleksiej Nawalny jest opozycjonistą, działaczem antykorupcyjnym. Żądaj jego uwolnienia!

Zobacz treść petycji

Imię musi zawierać przynajmniej 2 litery
Nazwisko musi zawierać przynajmniej 2 litery
Adres e-mail powinien mieć format: mail@example.com
Proszę poprawić błędy formularza.

22664 zebranych podpisów

Nasz cel 35000

Aleksiej Nawalny jest wybitnym rosyjskim opozycjonistą i działaczem antykorupcyjnym, który został bezprawnie pozbawiony wolności i spędził już ponad dwa i pół roku w więzieniu. Musi zostać natychmiast i bezwarunkowo uwolniony.

W dniu 20 sierpnia 2020 r. Aleksiej Nawalny poważnie zachorował podczas lotu do Moskwy. Eksperci z kilku krajów stwierdzili później, że został on otruty zakazanym bojowym środkiem trującym działającym na układ nerwowy – nowiczokiem. W dniu 22 sierpnia, nieprzytomny i w stanie krytycznym, został ewakuowany na leczenie do Niemiec. 17 stycznia 2021 roku Nawalny powrócił do Rosji i natychmiast trafił do aresztu. Został oskarżony przez władze o niezgłaszanie się do kuratora sądowego podczas leczenia w Niemczech. Sąd w Moskwie orzekł karę pozbawienia wolności na 2 lata i 8 miesięcy (zmniejszoną następnie o dwa miesiące) za “naruszenie warunków wyroku w zawieszeniu”.

Aleksiej Nawalny cierpiał w więzieniu z powodu poważnych problemów zdrowotnych. Lekarze więzienni stwierdzili u niego podwójną przepuklinę kręgosłupa. Jego stan może być dodatkowo pogorszony przez skutki otrucia. Mimo wielokrotnych próśb władze rosyjskie nadal odmawiają Aleksiejowi Nawalnemu dostępu do wybranych przez niego lekarzy.

Oprócz problemów zdrowotnych Aleksiej Nawalny poinformował również, że jest budzony przez strażników więziennych co godzinę, przez całą noc, noc po nocy.

Rosja ma wiążące zobowiązania do poszanowania i ochrony praw do życia i zdrowia więźniów oraz do ochrony ich przed torturami i innym złym traktowaniem.

Podpisz petycję i wezwij prezydenta Władimira Putina do zapewnienia natychmiastowego i bezwarunkowego uwolnienia Aleksieja Nawalnego.

Zażądaj, aby zaprzestał zastraszania i prześladowania Aleksieja Nawalnego i wszystkich innych krytyków rządu.