Pilna Akcja!

Więzień sumienia oskarżony w związku z publikacjami o COVID-19

Nikt nie może być ścigany za mówienie prawdy o pandemii

Zobacz treść petycji

Imię musi zawierać przynajmniej 2 litery
Nazwisko musi zawierać przynajmniej 2 litery
Adres e-mail powinien mieć format: mail@example.com
Proszę poprawić błędy formularza.

4009 zebranych podpisów

Nasz cel 6000

Wenezuelski dziennikarz zatrzymany w związku z informowaniem o COVID-19, został warunkowo zwolniony 2 kwietnia 2020 r. Wcześniej przez 12 dni był arbitralnie przetrzymywany, oskarżono go o „popieranie nienawiści” i „podżeganie do popełnienia przestępstwa”. Został zwolniony za kaucją, śledztwo w jego sprawie wciąż się toczy. Amnesty International uważa, że stawiane mu zarzuty są motywowane politycznie i zmierzają do próby uciszenia jego doniesień o rozprzestrzenianiu się pandemii w Wenezueli.

Wzywamy do natychmiastowego zamknięcia sprawy przeciwko niemu!

Działaj: Wyślij list do Prezydenta Wenezueli!

Do zatrzymania Darvinsona Rojasa doszło w czasie, gdy władze Wenezueli prowadzą szeroko zakrojoną akcję arbitralnych zatrzymań osób krytykujących rząd lub domagających się praw człowieka.

Władze realizują politykę masowych i systematycznych represji. Dochodzi do arbitralnych aresztowań z powodów politycznych oraz pozasądowych egzekucji wymierzonych przeciwko konkretnym osobom. Ponadto, sądy wojskowe oskarżają osoby cywilne krytykujące politykę władz o przestępstwa takie jak zdrada lub bunt. Obrońcy praw człowieka i inne osoby sprzeciwiające się łamaniu praw człowieka są atakowane i uruchamia się wobec nich oszczercze kampanie mające uniemożliwić im pracę.

Wenezuela boryka się z poważnym brakiem żywności, środków medycznych, wody i elektryczności. Do końca 2019 roku, liczba osób, która opuściła kraj w poszukiwaniu ochrony międzynarodowej osiągnęła 4,8 miliona.

Doniesienia Darvinsona Rojasa na temat rozprzestrzeniania się COVID-19 w Wenezueli sprawiły, że stał się on ofiarą rządowej polityki represji, dzięki której Nicolas Maduro kontroluje twardą ręką wszelkie informacje na temat zdrowia publicznego.

Podczas zatrzymania Darvinsona przez odziały specjalne policji (FAES) naciskano na niego, by ujawnił swoje źródła informacji, co stanowiło naruszenie zasady tajemnicy dziennikarskiej chronionej prawem międzynarodowym.

Po 12 dniach spędzonych w areszcie Darvinson został zwolniony za kaucją, w jego sprawie wciąż toczy się postępowanie. Stawiane mu zarzuty to „popieranie nienawiści” i „podżeganie do popełniania przestępstwa”.

Wezwij do natychmiastowego zamknięcia sprawy przeciwko dziennikarzowi!