Petycja

Wolność dla Nasrin z Iranu!

Wezwij do natychmiastowego uwolnienia irańskiej prawniczki, Nasrin Sotoudeh, skazanej na 38 lat i 148 batów za ochronę praw kobiet

Zobacz treść petycji

Imię musi zawierać przynajmniej 2 litery
Nazwisko musi zawierać przynajmniej 2 litery
Adres e-mail powinien mieć format: mail@example.com
Proszę poprawić błędy formularza.

26586 zebranych podpisów

Nasz cel 30000

Nasrin Sotoudeh, wybitna irańska prawniczka zajmująca się prawami człowieka, została skazana na 38 lat więzienia i 148 batów za swoją pracę w obronie praw kobiet i za udział w protestach przeciwko obowiązkowi noszenia hidżabu.

Kobiety i dziewczęta w Iranie nie mogą opuszczać swoich domów, chyba że zakryją włosy chustą, zaś ręce i nogi – luźnym ubraniem. Nasrin chciała to zmienić i dlatego została uwięziona.

Nowy wyrok 33 lat więzienia powoduje, że kara dla Nasrin, po dwóch rażąco niesprawiedliwych procesach, wyniesie łącznie 38 lat więzienia. Nasrin poświęciła swoje życie pokojowym działaniom na rzecz praw człowieka, w tym obronie kobiet, które pokojowo protestują przeciwko poniżającym ustawom nakładających na nie obowiązek noszenia hidżabu.

Jest to najostrzejszy wyrok wydany na osobę broniącą praw człowieka w Iranie w ostatnich latach, co pokazuje, że władze nasilają represje. Wyroki wydane na Nasrin powodują, że nie ma ona kontaktu z mężem i dwójką dzieci oraz powstrzymują ją od wykonywania ważnej pracy prawniczki zajmującej się prawami człowieka.

Wezwij najwyższego przywódcę Iranu do natychmiastowego i bezwarunkowego uwolnienia Nasrin Sotoudeh i unieważnienia wydanych na nią wyroków.

Zdjęcie: Nasrin Sotoudeh z synem. © Behrouz Mehri AFP
20 zł miesięcznie
Pomagaj organizować akcje i kampanie
30 zł miesięcznie