Pilna Akcja!

Sprawiedliwość dla Seńcowa i Kolczenki!

Pomóż niesłusznie skazanym ukraińskim aktywistom.

Zobacz treść petycji

Imię musi zawierać przynajmniej 2 litery
Nazwisko musi zawierać przynajmniej 2 litery
Adres e-mail powinien mieć format: mail@example.com
* pola obowiązkowe
Proszę poprawić błędy formularza.

3656 zebranych podpisów

Nasz cel 5000

25 sierpnia 2015 roku ukraiński reżyser filmowy Oleg Seńcow został skazany na 20 lat a ekolog, antyfaszysta i aktywista Aleksander Kolczenko na 10 lat więzienia przez sąd wojskowy w Rostowie nad Donem w Rosji.

Oleg Seńcow został skazany za rzekome utworzenie grupy terrorystycznej i organizację aktów terrorystycznych w kwietniu 2014 roku wkrótce po okupacji i aneksji Krymu przez Rosję. Aleksander Kolczenko został skazany za rzekomy udział w aktach terrorystycznych. Zostali oskarżeni o serie podpaleń, które zniszczyły prywatną własność, bez ofiar, oraz o próbę wysadzenia pomnika Lenina i Wiecznego Płomienia w Symferopolu. 19 sierpnia na koniec rozprawy obaj mężczyźni nie przyznali się do winy i stwierdzili, że zarzuty motywowane są politycznie. Oleg Seńcow chwalił odwagę świadka Gennadija Afanasjewa, który wycofał swoje zeznanie obciążające Seńcowa i Kolczenkę, które zostało wymuszone torturami.

Informacje o torturowaniu i znęcaniu się nad Olegiem Seńcowem i Gennadijem Afanasjewem były ignorowane przez sąd, co stanowi naruszenie artykuły 3 i 5 Europejskiej Konwencji Praw Człowieka. Seńcow i Kolczenko przez 4 dni po przewiezieniu z Krymu do Moskwy nie mieli dostępy do swoich prawników. Obaj są obywatelami Ukrainy i wbrew międzynarodowemu prawu humanitarnemu zostali przewiezieni na terytorium Rosji i sądzeni przez sąd wojskowy według rosyjskiego prawa. Odmówiono im kontaktu z ukraińskim konsulem. Prawnicy twierdzą, że część dowodów została uzyskana podstępem, naruszając rosyjskie prawo.

Prawnicy Seńcowa i Kolczenki zamierzają zlożyc apelację.

Prosimy o pilne wysyłanie apeli w języku rosyjskim lub własnym:

• Wezwij władze do podjęcia niezwłocznie kroków w celu unieważnienia wyroku Olega Seńcowa i Aleksandra Kolczenki dotyczącego nieproporcjonalnych zarzutów aktów terrorystycznych i przedstawienia im właściwych zarzutów lub uwolnienia ich;
  • Domagaj się ponownego procesu w sądzie cywilnym, jeśli Seńcowi i Kolczence przedstawione zostaną inne zarzuty oraz wyłączenia z procesu zeznań uzyskanych za pomocą tortur, złego traktowania i innech nielegalnych metod
  • Domagaj się przeprowadzenia niezwłocznego, efektywnego i bezstronnego śledztwa w sprawie zarzutów tortur i złego traktowania.

Apele prosimy wysyłać do 6 października 2015 na adres:

Prokurator Generalny

fax: +48(22) 6253016
E-mail: rusembpol(at)mid.ru

Informacje dodatkowe

Oleg Seńcow oraz Aleksandr Kolczenko są obywatelami Ukrainy zatrzymanymi przez FSB na terenie okupowanego Krymu.

Oleg Seńcow został zatrzymany nocą z 10 na 11 maja 2014 w swoim domu. Twierdzi, że po aresztowaniu funkcjonariusze FSB poddawali go torturom polegającym na obwiązywaniu mu głowy torbą foliową i podduszaniu aż do utraty przytomności. Grozili mu również gwałtem i śmiercią, zmuszając do przyznania się do zorganizowania wybuchów, ataków terrorystycznych oraz nielegalnego posiadania broni.

Aleksandr Kolczenko został zatrzymany 16 maja 2014 w centrum Symferpolu.

Obydwaj zatrzymani zostali 23 maja przewiezieni do Moskwy wraz z innymi Ukraińcami uwięzionymi na Krymie. Oleg Seńcow oraz Aleksandr Kolczenko zostali pozbawieni kontaktu z adwokatami rosyjskimi aż do 27 i 28 maja, odpowiednio 4 oraz 5 dni po przewiezieniu do Moskwy, co stanowi naruszenie międzynarodowych standardów uczciwego procesu oraz przepisów rosyjskich. Obydwaj zatrzymani brali udział w pokojowych demonstracjach przeciw interwencji rosyjskiej na Krymie, a Oleg Seńcow uczestniczył również w demonstracjach w Kijowie znanych jako Euromajdan. Był tam członkiem grupy zmotoryzowanej, tzw. Automajdanu.

Mężczyźni zaprzeczają, jakoby byli członkami prawicowej ukraińskiej grupy Prawy Sektor, o co również ich oskarżano. Również Prawy Sektor wydał oświadczenie potwierdzające, że mężczyźni ci nie są i nie byli wcześniej członkami tego ugrupowania.

Decyzją z listopada 2014 roku Sąd Najwyższy Federacji Rosyjskiej uznał cztery organizacje ukraińskie, w tym Prawy Sektor, za ekstremistyczne a członkostwo w nich za nielegalne na terytorium Federacji Rosyjskiej. W uzasadnieniu tej decyzji Sąd Najwyższy powoływał się wprost na opisane powyżej oskarżenia.

W tej samej sprawie opublikowana była Pilna Akcja z 9.06.2014.

Oleg Seńcow był również bohaterem Maratonu Pisania Listów AI w 2014 roku.

maraton/

Powiązany temat

UE: Orwellowska legislacja antyterrorystyczna pozbawia praw pod przykrywką ich ochrony