Petycja

Wolność słowa w Azerbejdżanie!

Wezwij azerskie władze do poszanowania prawa do wolności wypowiedzi!

Zobacz treść petycji

Imię musi zawierać przynajmniej 2 litery
Nazwisko musi zawierać przynajmniej 2 litery
Adres e-mail powinien mieć format: mail@example.com
* pola obowiązkowe
Proszę poprawić błędy formularza.

1964 zebranych podpisów

Nasz cel 5000

Azerska obrończyni praw człowieka Leyla Yunus została aresztowana 30 lipca 2014 roku, kiedy funkcjonariusz ubrany po cywilnemu zatrzymał jej samochód. Przez wiele godzin jej rodzina nie wiedziała, co się stało. Dopiero po jakimś czasie o zatrzymaniu poinformowano jej męża Arifa. Następnie jego również zatrzymano i przesłuchiwano. Leyla Yunus jest działaczką praw człowieka znaną z krytyki władz. Z powodu pogarszających się restrykcji wobec społeczeństwa obywatelskiego w Azerbejdżanie, tuż przed aresztowaniem, 25 lipca zorganizowała konferencję prasową, nawołując do międzynarodowego bojkotu Igrzysk Europejskich w Baku.

13 sierpnia 2015 roku Leyla i Arif Yunus zostali skazani na 8,5 i 7 lat więzienia za „oszustwo” i inne przestępstwa związane z pracą ich organizacji pozarządowej Instytutu dla Pokoju i Demokracji. Oboje mają problemy zdrowotne, które pogorszyły się w trakcie odbywania aresztu. Leyla Yunus cierpi na cukrzycę i wirusowe zapalenia wątroby typu C oraz niedowidzi na jedno oko. Jej mąż przeżył dwa zawały i stracił przytomność podczas rozprawy 13 sierpnia. Nie otrzymali niezbędnej pomocy medycznej w areszcie. Z powodów zdrowotnych Arif i Leyla zostali warunkowo wypuszczeni pod koniec 2015 roku. Osobno toczy się przeciwko nim proces o sfabrykowane zarzuty „zdrady stanu”.

Leyla i Arif mają zakaz opuszczania kraju. Lekarze w Azerbejdżanie odmawiają im udzielenia pomocy w obawie przed represjami ze strony władz. Represje w Azerbejdżanie nasilają się. Władze atakują działaczy organizacji pozarządowych, dziennikarzy i blogerów.

Wezwij azerskie władze do poszanowania prawa do wolności wypowiedzi!