Petycja

Wypisz karę śmierci z Białorusi!

Wezwij Aleksandra Łukaszenkę do zniesienia kary śmierci na Białorusi.

Zobacz treść petycji

Imię musi zawierać przynajmniej 2 litery
Nazwisko musi zawierać przynajmniej 2 litery
Adres e-mail powinien mieć format: mail@example.com
* pola obowiązkowe
Proszę poprawić błędy formularza.

5265 zebranych podpisów

Nasz cel 7000

Białoruś jest jedynym krajem w Europie wykonującym karę śmierci. Dokonuje się jej w tym kraju w wyjątkowo okrutny sposób, poprzez strzał w tył głowy, a rodziny skazanych nie są informowane o dniu wykonania egzekucji i miejscu pochówku bliskiej im osoby.

Ponad 400 osób zostało straconych od czasu, kiedy Białoruś odzyskała niepodległość w 1991 r. Po 2009 r., kiedy nie wykonano żadnej egzekucji, w 2010 r. stracono dwóch mężczyzn, a trzy osoby zostały skazane na śmierć. Dwie osoby najprawdopodobniej zostały stracone między 14 a 19 lipca 2011 r., jednak nie było dotąd oficjalnego potwierdzenia ich śmierci. W kwietniu 2014 roku Białoruś wznowiła egzekucje, kończąc tym samym 24-miesięczną przerwę od wykonywania kary śmierci. W 2014 roku straceni zostali: Paweł Seljun, Rygor Juzepczuk i Aliaksandr Harjunou.

18 marca 2015 roku 21-letni Siarhei Ivanou został skazany na śmierć w procesie przy zamkniętych drzwiach. To pierwsza osoba w tym roku, która usłyszała wyrok śmierci na Białorusi.

Oleg Ałkajew, dyrektor więzienia nr 1 w Mińsku w latach 1996-2001, opowiadał Amnesty International w 2009 r. o egzekucjach wykonywanych na Białorusi – „Więźniowi zasłania się oczy i wiąże ręce za plecami. Następnie jest przetrzymywany w osobnym pokoju. Zmusza się go do uklęknięcia i oddaje strzał w głowę, trwa to sekundę. Nie pamiętam przypadków, w których więźniowie próbowaliby się bronić. Ich wola została uprzednio złamana. Są na granicy szaleństwa. Wiedzą, że umrą, ale nie mają pojęcia ile czasu im zostało. To może być pięć minut albo piętnaście.”

Wezwij Aleksandra Łukaszenkę do zniesienia kary śmierci na Białorusi.

Powiązany temat

UE: Orwellowska legislacja antyterrorystyczna pozbawia praw pod przykrywką ich ochrony