Petycja

Żądaj sprawiedliwości dla Elżbiety

Wezwij polskie władze do natychmiastowego umorzenia postępowania wobec Elżbiety Podleśnej

Zobacz treść petycji

Imię musi zawierać przynajmniej 2 litery
Nazwisko musi zawierać przynajmniej 2 litery
Adres e-mail powinien mieć format: mail@example.com
Proszę poprawić błędy formularza.

12325 zebranych podpisów

Nasz cel 15000

Elżbieta Podleśna to aktywistka i obrończyni praw człowieka, od wielu lat przeciwstawiająca się nienawiści i dyskryminacji. Walczy o sprawiedliwą i szanującą różnorodność Polskę.

Polskie władze podjęły jednak przeciwko niej oburzające środki. 6 maja rano do jej mieszkania wkroczyła Policja. Poprzedniego wieczora Elżbieta wróciła z podróży organizowanej przez Amnesty International do Belgii i Holandii, gdzie dzieliła się swoimi doświadczeniami aktywistycznymi. Policja twierdziła, że znalazła w mieszkaniu Elżbiety kopie plakatów przedstawiających Matkę Boską z aureolą w kolorze tęczy (będącą jednocześnie symbolem ruchu osób LGBTI). Elżbieta została zatrzymana, a następnie przez kilka godzin była przesłuchiwana jako podejrzana o popełnienie przestępstwa „obrazy uczuć religijnych”. Skonfiskowano jej sprzęt elektroniczny, w tym laptop, telefon i karty pamięci.

W opinii Amnesty International posiadanie, wytwarzanie i rozpowszechnianie takich plakatów nie stanowi przestępstwa i podlega ochronie w ramach wolności wypowiedzi. Każdy ma prawo wyrażać swoje poglądy i wszyscy korzystamy z wolności wypowiedzi.

Jednak Elżbiecie grozi teraz kara dwóch lat pozbawienia wolności w zawiązku z tymi absurdalnymi zarzutami. Toczą się wobec niej także inne postępowania będące konsekwencją wyłącznie pokojowej działalności. Obecne postępowanie to kolejny przykład jej ciągłego nękania.

Niepokoi nas decyzja Policji, by wkroczyć do jej mieszkania o szóstej rano, zatrzymać ją i zabrać na posterunek. Równie niepokojąca jest decyzja Policji o zatrzymaniu bez nakazu prokuratora – jak dotąd Policja nie wyjaśniła, dlaczego nie wystarczyło wezwanie Elżbiety na posterunek w celu złożenia zeznań oraz dlaczego konieczne było jej natychmiastowe przesłuchanie.

Dołącz do nas i wezwij Ministra Spraw Wewnętrznych, żeby zapewnił, że postępowanie przeciwko Elżbiecie Podleśnej zostanie natychmiast umorzone, by mogła swobodnie prowadzić pokojową działalność bez obawy przed nękaniem i odwetem ze strony władz.

Wezwij również, by zapewnił, że sprzęt elektroniczny skonfiskowany Elżbiecie, w tym laptop, telefon i karty pamięci zostały niezwłocznie zwrócone.