Globalna skala tajnej, cyfrowej inwigilacji to międzynarodowy kryzys praw człowieka. Teraz Polska dołączyła do niechlubnej listy państw, które wykorzystują nowoczesne technologie do bezprawnego inwigilowania społeczeństwa obywatelskiego.

Słabo uregulowany przemysł oprogramowania szpiegowskiego ma destrukcyjny wpływ na prawa człowieka na całym świecie.

“Cała branża jest niebezpieczna i zbyt długo działała na granicy legalności. Nie można pozwolić, aby było tak nadal. Teraz pilnie potrzebujemy większej regulacji branży inwigilacji cyfrowej, odpowiedzialności za naruszenia i nadużycia praw człowieka oraz większego nadzoru nad tym szemranym przemysłem. Pozwalając na korzystanie z oprogramowania NSO bez podjęcia odpowiednich kroków w celu ochrony naszych praw, państwa na całym świecie pozwoliły na rozkwit bezprawnego systemu, co skutkuje szerzącym się łamaniem praw człowieka i nadużyciami na wielką skalę. Prawa wszystkich, w tym działaczy praw człowieka, dziennikarzy i prawników, są zagrożone”, Agnes Callamard, Sekretarzyni Generalna Amnesty International.

Pegasus z założenia poważnie narusza prawo do prywatności: jest on ukradkowy, szczególnie inwazyjny i ma zdolność gromadzenia i dostarczania nieograniczonej liczby danych osobowych i prywatnych. Stosunkowo łatwo wykorzystać go do naruszeń praw człowieka, biorąc pod uwagę jego konstrukcję i brak kontroli w celu zapewnienia jego właściwego stosowania. Państwa świadomie wykorzystują Pegasusa do bezprawnego inwigilowania osób, całkowicie naruszając ich prawo do prywatności.

PODPISZ PETYCJĘ DO PREMIERA RP I WEZWIJ DO:

• zapewnienia, że narzędzia te nie są wykorzystywane do bezprawnego atakowania społeczeństwa obywatelskiego, w tym obrońców praw człowieka, dziennikarzy, sędziów i prokuratorów;
  • poparcia inicjatywy wprowadzenia globalnego moratorium na eksport, sprzedaż, przekazywanie i używanie sprzętu do inwigilacji do czasu wypracowania odpowiednich regulacji zgodnych ze standardami praw człowieka.

CO WARTO WIEDZIEĆ?

W lipcu 2021 roku Forbidden Stories wraz z 17 mediami z różnych stron świata i wsparciem technicznym Amnesty International wszczęły szeroko zakrojone śledztwo w sprawie wycieku 50 000 numerów telefonów aktywistów, prawników, dziennikarzy, a nawet światowych przywódców. Osoby te stały się przedmiotem zainteresowania państw należących do grupy klientów NSO, które – jak ujawniło śledztwo- z dużym prawdopodobieństwem używało oprogramowania szpiegującego Pegasus w co najmniej 11 krajach: Azerbejdżanie, Bahrajnie, Węgrzech, Indiach, Kazachstanie, Meksyku, Maroku, Rwandzie, Arabii Saudyjskiej, Togo i Zjednoczonych Emiratach Arabskich (ZEA). Pegasus był w przeszłości wielokrotnie demaskowany jako narzędzie do bezprawnych ataków na obrońców praw człowieka.Ostatnie odkrycia »Projektu Pegasus« wskazujące na kolejne państwa, które bezprawnie korzystają z Pegasusa utwierdzają nas tylko w przekonaniu, że tych naruszeń nie wolno dłużej ignorować. Musimy liczyć się z rządami i firmami takimi jak NSO Group, które te nadużycia ułatwiają.

NSO Group – izraelski gigant inwigilacji – był finansowany przez firmy Novalpina Capital i Francisco Partners, a za nimi stoją liczni inwestorzy. Firmy emerytalne z Wielkiej Brytanii i USA również mają udziały w NSO Group.

Oprogramowanie szpiegowskie NSO Group zostało wykorzystane do łamania praw człowieka na całym świecie na masową skalę. Miał miejsce wyciek 50 000 numerów telefonów potencjalnych celów inwigilacji. Wśród nich są głowy państw, aktywiści i dziennikarze. Mowa m.in. o 14 głowach państw, w tym prezydencie Francji Emmanuelu Macronie, Imranie Khan z Pakistanu i Cyrilu Ramaphosy z RPA.

Projekt Pegasus to przełomowa współpraca ponad 80 dziennikarzy z 17 organizacji medialnych w 10 krajach, koordynowana przez Forbidden Stories, medialną organizację non-profit z siedzibą w Paryżu, przy wsparciu technicznym Amnesty International.

Rola Amnesty International – Projekt Pegasus ujawnia nadużycia z udziałem firmy NSO Group zajmującej się cyberinwigilacją. Amnesty International jest partnerem technicznym w śledztwie, które ujawnia, w jaki sposób oprogramowanie szpiegujące NSO Group jest wykorzystywane przez klientów na całym świecie do atakowania działaczy na rzecz praw człowieka, dziennikarzy, prawników, prominentnych przywódców politycznych, dyplomatów i innych. Ze względu na wrażliwy charakter projektu oraz w celu zachowania bezpieczeństwa zaangażowanych osób, do ostatnich tygodni musieliśmy utrzymywać projekt w dużej mierze w tajemnicy. Amnesty na bieżąco weryfikuje kolejne doniesienia o bezprawnym użyciu Pegasusa wobec kolejnych prominentnych obrońców praw człowieka na całym świecie.

Grafika w nagłówku – Copyright: Howie Shia