Petycja

Zatrzymaj ataki na osoby z albinizmem!

Wezwij władze Malawi do ochrony życia i zdrowia osób z albinizmem

Zobacz treść petycji

Imię musi zawierać przynajmniej 2 litery
Nazwisko musi zawierać przynajmniej 2 litery
Adres e-mail powinien mieć format: mail@example.com
* pola obowiązkowe
Proszę poprawić błędy formularza.

7422 zebranych podpisów

Nasz cel 10000

Od listopada 2014 roku co najmniej 18 osób z albinizmem zostało zabitych w Malawi, a kolejne 5 porwano i są zaginione. Osoby te są atakowane z powodu przekonania, że części ich ciał mają magiczne zdolności i przynoszą szczęście. Wykorzystuje się je do tworzenia amuletów i eliksirów. W Malawi żyje około 7–10 tys. osób z albinizmem i pozostają w ciągłym strachu tylko dlatego, że urodzili się z tą chorobą.

Jenifer Namusyo, 30-letnią kobietę, znaleziono martwą 30 kwietnia. Została raniona nożem w bok, plecy i łokieć, usunięto jej piersi i oczy. Kilka dni później 17-letni Davis Fletcher Machinjiri został porwany przez grupę mężczyzn, którzy przewieźli go do Mozambiku, gdzie go zabili, odcięli mu nogi i ręce oraz usunęli kości.

37-letni mężczyzna powiedział Amnesty: „Ludzie mówią mi w twarz, że mnie sprzedadzą. Raz ktoś mi powiedział, że jestem wart 6 milionów kwachy malawijskiej (10 000 $). Boli mnie, że można mnie wycenić.”

Przestępstwa wobec osób z albinizmem są zwykle przestępstwami z nienawiści, wynikają z uprzedzeń i tradycyjnych przekonań. Oprócz różnych form przemocy osoby z albinizmem w Malawi są dyskryminowane, wyzywane, a także wykluczone z dostępu do podstawowych usług publicznych. Więcej informacji znajdziesz w naszym raporcie „Nie jesteśmy zwierzętami, na które się poluje i sprzedaje”

Nie pozwól, by osoby z albinizmem żyły w strachu o swoje życie. Wezwij Prezydenta Malawi do działania!