Petycja

Zatrzymaj czystki etniczne w Mjanmie!

Wezwij rząd Mjamny do natychmiastowego zakończenia operacji wojskowych

Zobacz treść petycji

Imię musi zawierać przynajmniej 2 litery
Nazwisko musi zawierać przynajmniej 2 litery
Adres e-mail powinien mieć format: mail@example.com
Proszę poprawić błędy formularza.

1171 zebranych podpisów

Nasz cel 2000

W tym momencie w Mjanmie trwa zaplanowana akcja wymierzona w jedną grupę etniczną – Rohingjów. Dochodzi do czystek etnicznych i ogromnej tragedii tysięcy osób, które uciekły przed przemocą.

Dowody zebrane przez badaczy Amnesty International potwierdzają, że w regionie Rakhine w Mjanmie wojsko i bojówki palą wsie zamieszkane przez społeczność Rohingja, zabijają ludzi, w tym osoby, które podejmują desperackie próby ucieczki. To są czystki etniczne.

Dramat rozgrywa się również na granicy Mjanmy i Bangladeszu, gdzie władze rozmieściły miny przeciwpiechotne, które są zabójczym zagrożeniem dla ludzi uciekających przed przemocą. Jednak już ponad 500 tysiącom Rohingjów udało się przedostać do sąsiedniego Bangladeszu. Jest to w tym momencie największych exodusów ludności na świecie.

Wezwij władze Mjanmy, żeby przestały atakować Rohingjów oraz wpuściły do regionu Rakhine organizacje świadczące pomoc humanitarną oraz niezależnych obserwatorów.

20 zł miesięcznie
Pomagaj organizować akcje i kampanie
30 zł miesięcznie
50 zł miesięcznie