Petycja

Zatrzymaj czystki etniczne w Mjanmie!

Wezwij rząd Mjamny do natychmiastowego zakończenia operacji wojskowych

Zobacz treść petycji

Imię musi zawierać przynajmniej 2 litery
Nazwisko musi zawierać przynajmniej 2 litery
Adres e-mail powinien mieć format: mail@example.com
* pola obowiązkowe
Proszę poprawić błędy formularza.

669 zebranych podpisów

Nasz cel 2000

W tym momencie w Mjamnie trwa zaplanowana akcja wymierzona w jedną grupę etniczną – Rohingjów. Dochodzi do czystek etnicznych i ogromnej tragedii tysięcy osób, które uciekły przed przemocą.

Dowody zebrane przez badaczy Amnesty International potwierdzają, że w regionie Rakhine w Mjanmie wojsko i bojówki palą wsie zamieszkane przez społeczność Rohingja, zabijają ludzi, w tym osoby, które podejmują desperackie próby ucieczki. To są czystki etniczne.

Dramat rozgrywa się również na granicy Mjanmy i Bangladeszu, gdzie władze rozmieściły miny przeciwpiechotne, które są zabójczym zagrożeniem dla ludzi uciekających przed przemocą. Jednak już ponad 400 tysiącom Rohingjów udało się przedostać do sąsiedniego Bangladeszu. Jest to w tym momencie największych exodusów ludności na świecie.

Wezwij władze Mjanmy, żeby przestały atakować Rohingjów oraz wpuściły do regionu Rakhine organizacje świadczące pomoc humanitarną oraz niezależnych obserwatorów.