Pilna Akcja!

Zatrzymaj egzekucję Sergieja!

Wezwij Alaksandra Łukaszenkę do złagodzenia wyroku
i zniesienia kary śmierci na Białorusi!

Zobacz treść petycji

Imię musi zawierać przynajmniej 2 litery
Nazwisko musi zawierać przynajmniej 2 litery
Adres e-mail powinien mieć format: mail@example.com
* pola obowiązkowe
Proszę poprawić błędy formularza.

2148 zebranych podpisów

Nasz cel 2000

19 maja sąd rejonowy w Homlu skazał na śmierć Sergieja Wostrikowa. To już trzecia osoba, która w tym roku usłyszała na Białorusi wyrok śmierci.

Pomimo rosnącym naciskom na Białoruś, aby zniosła karę śmierci, Wostrikow jest trzecią osobą, którą w 2016 roku skazano na śmierć. Nocą 18 kwietnia stracono Siergieja Iwanowa. Była to pierwsza egzekucja, którą oficjalnie wykonano na Białorusi od listopada 2014 roku. Karę śmierci na Białorusi wykonuje się przez strzał w tył głowy. Rodzin nie informuje się o terminie egzekucji ich bliskich ani nie zezwala się im na ostatnie widzenie z osadzonym. Zgodnie z białoruskim prawem rodzinom nie wydaje się ciał skazanych, a miejsce pochówku objęte jest tajemnicą.

Sergieja Wostrikowa uznano za winnego zgwałcenia i zamordowania dwóch kobiet – pierwszej w lipcu 2014 roku, a drugiej – w lipcu 2015 r. Od wyroku sądu Wostrikow będzie się odwoływał.

Białoruś jest jedynym krajem w Europie i Azji Środkowej, w którym w dalszym ciągu stosuje się karę śmierci. Amnesty International sprzeciwia się karze śmierci we wszystkich przypadkach bez wyjątku. Ta kara stanowi pogwałcenie prawa do życia, zagwarantowanego przez Powszechną Deklarację Praw Człowieka. Jest ostateczna, okrutna, nieludzka i upokarzająca.

Wezwij Alaksandra Łukaszenkę do złagodzenia wyroku i zniesienia kary śmierci na Białorusi!