Pilna Akcja!

Zatrzymaj prześladowanie ukraińskich prawników!

Wezwij władze Ukrainy, by zapewniły bezpieczeństwo Oksanie Sokołowskiej i Walentynowi Rybinowi.

Zobacz treść petycji

Imię musi zawierać przynajmniej 2 litery
Nazwisko musi zawierać przynajmniej 2 litery
Adres e-mail powinien mieć format: mail@example.com
* pola obowiązkowe
Proszę poprawić błędy formularza.

1301 zebranych podpisów

Nasz cel 2000

Oksana Sokołowska i Jurij Grabowski od 2015 roku występowali w charakterze obrońców w głośnym i głęboko upolitycznionym procesie Jewgienija Jerofiejewa i Aleksandra Aleksandrowa. Prawnicy wielokrotnie krytykowali prześladowania oraz próby zastraszania ich przez ukraińskie władze.

Jurija Grabowskiego po raz ostatni widziano wieczorem 6 marca w jego biurze w Kijowie po tym, jak pobrał ze swojego sejfu dokumenty związane ze sprawą. 25 marca odnaleziono ciało Grabowskiego w lesie położonym 100 km od Kijowa. Według naczelnego prokuratora wojskowego Ukrainy Grabowskiego pobito, a następnie zastrzelono. Wokół kostki miał zawiązaną opaskę z materiałem wybuchowym. Podczas konferencji prasowej prokurator przedstawił nagranie, w którym widocznie przygnębiony Grabowski oświadcza, że nie będzie bronił swojego klienta Aleksandrowa.

Jurija Grabowskiego zastąpił nowy prawnik, Walentyn Rybin. Oksana Sokołowska zwróciła się do władz z wnioskiem o udzielenie jej ochrony. Wreszcie 28 marca udzielono jej asysty ochroniarzy ze Służby Bezpieczeństwa Ukrainy po tym, jak odnaleziono ciało Grabowskiego.

Wezwij władze Ukrainy, by zapewniły bezpieczeństwo Oksanie Sokołowskiej i Walentynowi Rybinowi oraz zagwarantowały, że bez żadnych przeszkód będą oni mogli bronić swoich klientów.