Zatrzymajmy przemoc na Palestyńskich Terytoriach Okupowanych – Amnesty International

Petycja

Zatrzymajmy przemoc na Palestyńskich Terytoriach Okupowanych

USA muszą wpłynąć na Izrael, by położyć kres bezkarności

Zobacz treść petycji

Imię musi zawierać przynajmniej 2 litery
Nazwisko musi zawierać przynajmniej 2 litery
Adres e-mail powinien mieć format: mail@example.com
Proszę poprawić błędy formularza.

2737 zebranych podpisów

Nasz cel 5000

USA muszą wpłynąć na Izrael, by zajął się przyczynami leżącymi u źródeł konfliktu i położył kres bezkarności. Dołącz do ludzi na całym świecie, którzy wzywają do zakończenia cyklu przemocy i niesprawiedliwości. Świat obserwuje eskalację zbrojnych działań wojennych w Izraelu i na Palestyńskich Terytoriach Okupowanych. To najwyższy czas, by naciskać na Izrael, by zajął się podstawowymi przyczynami naruszeń i niesprawiedliwości.

Aktualna przemoc eskaluje do rozmiarów przypominających przerażające działania wojenne z 2008, 2012 i 2014 roku. Ludność cywilną dotykają największe cierpienia, a w Gazie dochodzi do masowych zgonów i ogromnych zniszczeń.

Izrael bije przerażające rekordy w zakresie bezprawnego zabijania i ranienia tysięcy cywilów, przesiedlania dziesiątek tysięcy osób oraz niszczenia domów, przedsiębiorstw i infrastruktury. Część z tych naruszeń to zbrodnie wojenne i zbrodnie przeciwko ludzkości. Również palestyńskie grupy zbrojne bezkarnie dopuściły się naruszeń międzynarodowego prawa humanitarnego, w tym zbrodni wojennych.

Doświadczenia Palestyńczyków związane z systemową dyskryminacją, wywłaszczaniem i wysiedlaniem leżą u podstaw ciągłych naruszeń, których jesteśmy dziś świadkami. W Strefie Gazy Izrael zbiorowo karze 2 miliony Palestyńczyków, którzy od 14 lat żyją pod nielegalną blokadą. Izrael ma możliwość i obowiązek prawny znieść blokadę i pozwolić ludziom w Gazie korzystać z ich praw, zakończyć przymusowe wysiedlenia i wyburzanie domów, zaprzestać nielegalnego osadnictwa i chronić ludność cywilną.

Obecnie Palestyńczycy na całym świecie, w tym w dzielnicy Szejk Jarrah we Wschodniej Jerozolimie, proszą świat o wywarcie presji na Izrael, aby wstrzymał przymusowe eksmisje w ich dzielnicy i zakończył trwające przymusowe przesiedlenia Palestyńczyków.

Społeczność międzynarodowa, a zwłaszcza sojusznicy Izraela, tacy jak Stany Zjednoczone, mają obowiązek wpłynięcia na Izrael, by zakończył systematyczne naruszenia praw Palestyńczyków i zadośćuczynił doznanym krzywdom.

Musimy zwiększyć międzynarodową presję, aby tak się stało! Musimy zakończyć cykl przemocy, niesprawiedliwości i bezkarności!

Wyślij apel do Sekretarza Stanu USA, by Stany Zjednoczone zareagowały zarówno jako sojusznik Izraela, jak i stały członek Rady Bezpieczeństwa.

Zdjęcie w nagłówku: Wybuch w południowej części Strefy Gazy podczas izraelskiego nalotu 12 maja 2021. Photo by SAID KHATIB/AFP via Getty Images