Zatrzymajmy zbrodnie w Mjanmie – Amnesty International

Petycja

Zatrzymajmy zbrodnie w Mjanmie

Wezwij Radę Bezpieczeństwa ONZ, aby pociągnąć Siły Zbrojne Mjanmy do odpowiedzialności

Zobacz treść petycji

Imię musi zawierać przynajmniej 2 litery
Nazwisko musi zawierać przynajmniej 2 litery
Adres e-mail powinien mieć format: mail@example.com
Proszę poprawić błędy formularza.

4769 zebranych podpisów

Nasz cel 5000

Siły Zbrojne Mjanmy dzień i noc stosują przemoc wobec własnego narodu. Od wyłączenia Internetu, arbitralnych zatrzymań późno w nocy do pozasądowych egzekucji ludzi pokojowo protestujących na ulicach i świadków tych wydarzeń. Tymczasem wiele rządów nadal jedynie się temu przygląda, nie podejmując wystarczających działań, by sprawców powstrzymać lub pociągnąć do odpowiedzialności.

1 lutego 2021 r. wojsko Mjanmy, znane również jako Tatmadaw, dokonało zamachu stanu. Siły wojskowe w sposób zaplanowany, skoordynowany i z premedytacją stosują coraz bardziej śmiercionośne taktyki i broń, jakie zwykle stosuje się na polu bitwy, a nie przeciwko pokojowo protestującym.

Amnesty International przeanalizowała ponad 50 nagrań wideo, które pokazują systematyczne zabójstwa dokonywane z premedytacją i przy szerokim użyciu broni bojowej. Żołnierze dokonują okrutnych zbrodni przeciwko mniejszościom etnicznym. Istnieją dowody egzekucji pozasądowych i zabójstw dokonanych na rozkaz dowódców.

Lokalna organizacja pozarządowa AAPP_Burma aktualizuje listy aresztowanych i zmarłych. Na 19 kwietnia, 3 261 osób zostało aresztowanych, oskarżonych lub skazanych a 738 zabitych przez siły wojskowe. Jedną z ofiar jest Mya Thwe Thwe Khaing, zastrzelona przez policję z karabinu maszynowego podczas protestu.

Wojsko liczy na bierność reszty świata. Razem udowodnijmy im i mieszkańcom Mjanmy, że zbrodnie nie pozostają bezkarne.

Wzywamy Radę Bezpieczeństwa ONZ do:

• nałożenia kompleksowego embarga na eksport broni do Mjanmy, które obejmuje bezpośrednie i pośrednie dostarczanie, sprzedaż lub przekazywanie, w tym tranzyt i przeładunek wszelkiej broni, amunicji oraz innego sprzętu wojskowego i bezpieczeństwa, w tym zapewnianie szkoleń i innej pomocy wojskowej i obronnej;
  • nałożenia ukierunkowanych sankcji finansowych na urzędników wyższego szczebla Mjanmy odpowiedzialnych za poważne naruszenia praw człowieka;
  • skierowania sprawy sytuacji w Republice Związku Mjanmy do Międzynarodowego Trybunału Karnego, w celu pociągnięcia winnych zbrodni do odpowiedzialności.

Udostępnij petycję w mediach społecznościowych z hashtagiem #WhatsHappeningInMyanmar

Zdjęcie w nagłówku: Policja aresztuje demonstranta podczas protestu w Mawlamyine w stanie Mon, 12 lutego 2021. Photo by STR/AFP via Getty Images.