Aktywistyczny wrzesień zakończony! Podczas 3 obozów praw człowieka przeszkoliliśmy 124 osoby

Przez 3 tygodnie września byliśmy w Miedzywodziu, gdzie przygotowywaliśmy grupy uczniów, aktywistów i edukatorów do skutecznego działania na rzecz praw człowieka. Były inspirujące warsztaty, spektakularne akcje, dużo energii i ambitne plany na przyszłość.

Jako pierwsi nad morze przyjechali uczniowie i uczennice, biorący udział w projekcie edukacyjnym „Prawa człowieka: TERAZ! To jest w Twoich rękach”, dzięki któremu uczą się, jak rozwiązywać problemy w ich najbliższym otoczeniu i działać w społeczności lokalnej w obszarze praw człowieka. Przez pięć dni pracowali nad własnymi projektami gotowymi do zrealizowania po obozie, ale mieli także szansę poznać prawa migrantów i uchodźców i podjąć działanie w ramach kampanii „S.O.S. Europo!”. Ich zaskakująca dla widzów akcja w centrum Międzyzdrojów była nie tylko sukcesem (zebrali 120 podpisów, a dodatkowo wiele osób podpisało petycję na naszej stronie), ale też lekcją, sprawdzianem i motywującą siłą do dalszego działania!

Uczniowie i uczennice postawili wysoko poprzeczkę dla aktywistów i aktywistek, którzy przyjechali po nich na 5-dniowy obóz dla osób zaczynających działać w AI. Oni wybrali inną formę akcji, nastawioną na rozmowę z ludźmi i zbieranie podpisów, a zakończoną spektakularną fotopetycją nocną nawiązującą do niebezpiecznej drogi, jaką pokonują po zmroku płynące do Grecji łodzie z migrantami.

Zanim jednak przeszli do działania poznali sześć głównych kampanii AI, dowiedzieli się, jak promować swoje działania w mediach i w sieci oraz mieli okazję porozmawiać z Saleh, Somalijczykiem, który stara się o status uchodźcy w Grecji i na co dzień musi stawić czoła łamaniu praw człowieka, o jego drodze od bycia ofiarą naruszeń do stania się aktywistą na rzecz praw migrantów i uchodźców.

Zwieńczeniem wrześniowej wyprawy do Międzywodzia był obóz dla edukatorów i edukatorek praw człowieka. Eduaktorzy i Edukatorki zdobywali wiedzę o związku praw człowieka z ubóstwem, bieżących kampaniach Amnesty International, pogłębiali swoje umiejętności trenerskie oraz dzielili się przeróżnymi doświadczeniami pracy z młodzieżą oraz nauczycielami. Mieli okazję porozmawiać przez skype z uchodźcą, Ahmedem Mussą, który pokonał długą drogę, by otrzymać azyl w Szwecji oraz z Ramzim Kassemem, prawnikiem broniącym więźniów w Guantanamo. 25 września uczestnicy warsztatów wyjechali z Międzywodzia, teraz „Lokalne Zespoły Trenerskie Edukacji dla Godności” przygotowują swoje własne warsztaty. Studenci, nauczyciele i uczniowie zostaną przygotowani do podjęcia działań w  czasie Tygodnia Edukacji Globalnej.

Aktywistyczno-edukacyjny wrzesień to 120 godzin warsztatów, 124 uczestników i uczestniczek, a przede wszystkim – dziesiątki pomysłów, jak działać na rzecz praw człowieka.

Obóz dla grup szkolnych odbył się w ramach projektu „Prawa człowieka: TERAZ! To jest w Twoich rękach”. Projekt jest realizowany przy wsparciu Szwajcarii w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej.

Dowiedz się więcej o kampanii S.O.S. Europo!>>

20 zł miesięcznie
Pomagaj organizować akcje i kampanie
30 zł miesięcznie
50 zł miesięcznie

Otwórzmy port dla uratowanych uchodźców!

Powiązany temat

Bohaterowie czy przemytnicy – kilka faktów o Proactiva Open Arms