Albert Woodfox jest wolny! – Amnesty International

Albert Woodfox jest wolny!

W dniu swoich 69 urodzin, 19 lutego, Albert Woodfox wyszedł na wolność. Spędził ponad 40 lat w izolatce i nic w pełni nie zrekompensuje mu okrutnego, nieludzkiego i poniżającego traktowania, jakiego doznał od stanu Luizjana. Ten bezsprzecznie sprawiedliwy, ale i spóźniony krok był rozwiązaniem, o które Albert zabiegał ponad połowę swojego życia. Towarzyszyła mu w tym także Amnesty International.

Po wyjściu z więzienia Albert powiedział nam:

„ Chciałbym podziękować wielu aktywistom i aktywistkom Koalicji na rzecz uwolnienia Trójki z Angoli, Amnesty International i Fundacji Roddicka, którzy wspierali mnie w tej długiej walce.”

Podczas Maratonu Pisania Listów w Polsce podjęto ponad 21 000 akcji w sprawie Alberta. Dziękujemy każdej osobie, która przyczyniła się do tego ogromnego zwycięstwa praw człowieka.  Jest to kolejny dowód na to, że działając razem mamy siłę by zmieniać ludzkie życie!

Oglądnij film, w którym Albert Woodfox dziękuje za udzielone wsparcie i mówi o tym, jak ważny jest dalszy aktywizm:

NIE dla rozlewu krwi w Iranie

Powiązany temat

Tortury w tajnym więzieniu CIA w Starych Kiejkutach – Polacy, nic się nie stało!

Powiązany temat

Iran: Co najmniej 23 dzieci bezkarnie zabitych podczas brutalnego tłumienia młodzieżowych protestów