Aleksiej Sokołow, obrońca praw człowieka z Rosji, bohater Maratonu Pisania Listów 2009, jest na wolności!

27.07.2011r. sąd w Krasnojarsku zdecydował się na warunkowe zwolnienie z więzienia Aleksieja Sokołowa. Został on aresztowany w maju 2009 roku, a rok później skazany za kradzież i włamanie. Zdaniem wielu osób zarzuty względem Sokołowa były sfabrykowane z uwagi na jego działalność na rzecz praw człowieka, szczególnie na rzecz ochrony praw więźniów. Sokołow mógł opuścić więzienie, aktualnie znajduje się w drodze do domu i swojej rodziny, która mieszka w Jekatynburgu.

38_Sokolov-l6620Amnesty International rozmawiała z Aleksiejem Sokołowem wczoraj rano (27.07.), dziękował członkom i członkiniom Amnesty International, a także wielu innym organizacjom działającym na rzecz praw człowieka, za wsparcie, jakie otrzymał w ciągu ostatnich dwóch lat.

Tło wydarzeń

Obrońca praw człowieka Aleksiej Sokołow to szef i założyciel organizacji Podstawy prawne (Pravovaia Osnova – Legal Basis), która działa na rzecz zaprzestania tortur i złego traktowania osób przetrzymywanych w rosyjskich więzieniach i aresztach. W maju 2009r. Aleksiej Sokołow został zatrzymany jako podejrzany o udział w rabunku, który miał miejsce w 2004 roku. Dochodzenie w sprawie tej kradzieży było kilkakrotnie zamykane, powodem był brak podejrzanych.

23 kwietnia 2009 sprawa została ponownie otwarta. Według policji podejrzany, przebywający w więzieniu w związku z innym przestępstwem, zeznał, że dopuścił się rabunku wspólnie z Aleksiejem Sokołowem.

13 maja 2010, sąd grodzki w Bogdanowiczu skazał Aleksieja Sokołowa na karę pięciu lat pozbawienia wolności w więzieniu o zaostrzonym rygorze, za kradzież popełnioną rzekomo w 2001 i za rabunek dokonany jakoby w roku 2004. Sąd oczyścił Sokołowa z trzeciego zarzutu o rzekome popełnienie kradzieży w 2004 roku.

20 zł miesięcznie
Pomagaj organizować akcje i kampanie
30 zł miesięcznie
50 zł miesięcznie

Domagaj się sprawiedliwości dla zamordowanej aktywistki!

Powiązany temat

Rosja/Ukraina: reżyser Oleg Seńcow i inni ukraińscy więźniowie są na wolności

Powiązany temat

Poszukujemy osoby do współpracy przy organizacji Maratonu Pisania Listów