Alrayah Ibrahim Eldaw, Sayed Abu Bakr, Alfaris Ibrahim, Dawalbeit Kabbur i Osman Ali Ismael – Amnesty International

13 lutego o 17.30 Alrayah Ibrahim Eldaw, Sayed Abu Bakr, Alfaris Ibrahim, Dawalbeit Kabbur i Osman Ali Ismael, w trakcie szkolenia z zakresu monitoringu przestrzegania praw człowieka, przeprowadzonego na Uniwersytecie Ed Dain w południowym Darfurze, zostało zatrzymanych przez sudańskie siły bezpieczeństwa.
-Niemal natychmiast po otrzymaniu faksów wysłanych przez Amnesty International ta piątka odzyskała wolność. Po wyjściu z więzienia spytali mnie, dlaczego uwolniono ich tak szybko. Wywierany przez Was nacisk naprawdę działa! Dziękuję za waszą solidarność- – powiedział dr Mudawi Ibrahim Adam, lider Sudańskiej Organizacji Rozwoju.