Amaru Antoniu Lima – Amnesty International

Amaru Antoniu Lima

Zanim jeszcze doszło do wściekłego ataku i morderstwa Amaru Antoniu Limy, pochodzący z obcych krajów studenci w Woroneżu – prawie milionowym, mieście położonym około 600 km na południe od Moskwy – obawiali się ataków na tle rasistowskim. Miasto jest znane jako centrum działalności skinheadów, a lokalne organizacje pozarządowe donoszą, iż ataki rasistowskie w pobliżu akademików zdarzają się regularnie. W Woroneżu studiuje około 1.5 tys. zagranicznych studentów, a według doniesień w ciągu ostatnich pięciu lat zanotowano siedem morderstw i około 70 napadów na nich. W październiku 2003 współlokator Amaru Antoniu Limu, również z Gwinei-Bissau, został podobno zraniony nożem w miejskim autobusie. Wielu studentów generalnie próbuje unikać nocnych powrotów.

Kilka dni po morderstwie prawie pięciuset studentów odmówiło uczestnictwa w wykładach i zorganizowało pikiety w mieście, aby zaprotestować przeciwko coraz bardziej powszechnym atakom na tle rasistowskim i niemożności prokuratury, milicji i sądów zapewnienia im odpowiedniej ochrony. Demonstracja i uwaga mediów zmusiły władze do odbycia spotkania ze studentami z innych państw. Miejscy urzędnicy obiecali poprawę bezpieczeństwa w kampusie uniwersyteckim i jego otoczeniu. Jednakże wielu studentów jest podobno bardzo nie wierzy, że władze potrafią zahamować falę motywowanych rasistowsko ataków na obcokrajowców mieszkających w Woroneżu.

Natychmiast po morderstwie urzędnicy milicyjni zaprzeczyli, że atak był na tle rasistowskim, ponieważ jego sprawcy -mieli włosy-, czyli nie mogli być skinheadami. 18 marca 2004 zatrzymano w związku z morderstwem Amaru Antoniu Limy trzech młodych mężczyzn w wieku 16, 19 i 21 lat. Jednakże nie później jak następnego dnia jeden z podejrzanych przyznał w sądzie, że trzej podejrzani zdecydowali się pójść -zabić czarnego-, aby zabić nudę, jaką odczuwali tego dnia. Po tym zmieniono kwalifikację śledztwa – na mocy art. 105 p. 2 kodeksu karnego – na -morderstwo popełnione w szczególnie okrutnych okolicznościach przez grupę osób z powodu nienawiści lub wrogości na tle narodowościowym, rasowym lub religijnym-. Znaczący jest fakt, że ten artykuł rosyjskiego kodeksu karnego rzadko jest stosowany do morderstw na tle rasistowskim, takich jak to, a skazanie na mocy tego artykułu może być ważnym precedensem.

Dyskryminacja z powodów rasowych to rzeczywistość wielu członków grup etnicznych i mniejszości narodowych zamieszkujących Federację Rosyjską. Ofiary, których sprawami zajmowała się Amnesty International, stanowili głównie studenci, poszukujący azylu oraz uchodźcy z Afryki, ale także byli nimi obywatele Federacji Rosyjskiej (w tym etniczni Czeczeni i Żydzi) oraz ludzie pochodzący z południa Kaukazu, z Północnej, Północno-Wschodniej i Środkowej Azji, z bliskiego Wschodu i Ameryki Łacińskiej.

Federacja Rosyjska jest stroną Konwencji o eliminacji wszelkich form dyskryminacji rasowej. Konwencja zobowiązuje władze do podejmowania aktywnych środków aby zapobiegać i eliminować dyskryminację z powodu rasy, koloru skóry, pochodzenia, narodowości lub pochodzenia etnicznego, oraz gwarantować wszystkim równość wobec prawa.
Zacznij działać!
Prosimy o natychmiastowe wysyłanie apeli:

• Uznając fakt, że prowadzone jest dochodzenie w sprawie morderstwa na tle rasistowskim Amaru Antoniu Limy i wzywając władze do prowadzenia go w sposób bezstronny i gruntowny;
  • Wzywając do uwzględnienia w śledztwie doniesień, że morderstwo odbyło się na tle rasistowskim oraz – jeśli tak zostanie ustalone – do uwzględnienia wątku rasistowskiego w akcie oskarżenia;
  • Prosząc władze o zapewnienie, że osoby podejrzane o popełnienie tej zbrodni będą postawione przed wymiarem sprawiedliwości, a ich proces będzie spełniał międzynarodowe standardy sprawiedliwego procesu;
  • Wzywając do podjęcia natychmiastowych środków w celu ochrony mniejszości rasowych i etnicznych w Woroneżu przed nadużyciami i napadami na tle rasistowskim lub innym oraz do popierania tolerancji i szacunku dla inności wśród miejscowej społeczności, zgodnie z międzynarodowymi zobowiązaniami Rosji;
  • Namawiając władze rosyjskie do -wzmocnienia swych wysiłków w celu zapobiegania przemocy na tle rasistowskim i ochrony członków mniejszości etnicznych i obcokrajowców–, zgodnie z zaleceniami Komitetu ds. eliminacji wszelkich form dyskryminacji rasowej ONZ, jakie wydał w marcu 2003.

Adresy:
Główny Prokurator Regionu Woroneż
Aleksandr Ponomarev
Voronezh Regional Procuracy
Ul. Ordzhonikidze 41
394006 Voronezh
Federacja Rosyjska
Fax: +7 0732 55 38 61/+7 0732 55 25 71 (jeśli ktoś odbierze, powiedz „fax”)
Zwrot grzecznościowy: Szanowny Panie Prokuratorze

Kierownik Departamentu Spraw Wewnętrznych
Aleksandr Dementev
Main Internal Affairs Department of Voronezh Region