Amnesty International cieszy się z uniewinnienia jedenastu mężczyzn, aresztowanych za “rozpustę” i domaga się natychmiastowego zwolnienia pozostałych osób – Amnesty International

-Oczywiście, cieszymy się, że ci mężczyźni zostali uniewinnieni, jednak naszą radość mąci to, że zostali zwolnieni dzięki zastosowaniu kruczków prawnych, a przedtem musieli znieść upokarzające, homofobiczne przesłuchanie ze strony sędziego- – mówi Michael Helfin, koordynator Amnesty International USA’s OUTfront program. -Przede wszystkim ich aresztowanie nie było niczym uzasadnione. Oskarżenie o -rozpustę- jest kiepską próbą zamaskowania faktu, że władze zainteresowały się tymi ludźmi z powodu ich orientacji seksualnej i to pomimo, iż w Egipcie homoseksualizm nie jest przestępstwem-.

Jedenastu mężczyzn zostało aresztowanych w wyniku policyjnej prowokacji i skazanych przez sąd kryminalny w Gizie. Jeden z mężczyzn wpadł w pułapkę korzystając z Internetowego serwisu randkowego, innemu założono podsłuch w telefonie. Proces był ostatnią w serii szeroko komentowanych spraw, w których policja atakowała różnych mężczyzn z powodu ich prawdziwej lub domniemanej orientacji homoseksualnej.

Amnesty International obawia się, że aresztowania nie są jedyną formą prześladowań homoseksualistów. -Walka o prawa osób homoseksualnych jest niezwykle istotnym elementem w prowadzonych w Egipcie działaniach na rzecz praw człowieka- – podkreśliła Amnesty International – -Prześladowanie homoseksualistów jest częścią szerszej akcji przeciwko obrońcom praw człowieka, mniejszościom religijnym, opozycji, dziennikarzom i innym osobom; egipski rząd stara się nałożyć knebel społeczeństwu obywatelskiemu. Działania społeczności międzynarodowej, które miały na celu wsparcie uwięzionych mężczyzn, są zarazem działaniem na rzecz ukrócenia bezprawnych procesów i zmiany niesprawiedliwych praw, nękających wszystkich Egipcjan.-

Stań w obronie Justyny wspierającej osoby potrzebujące aborcji!