Amnesty International gratuluje Martti Ahtisaariemu otrzymania pokojowej nagrody Nobla. – Amnesty International

-Cieszymy się z decyzji przyznania pokojowej Nagrody Nobla Martti Ahtisaariemu- powiedziała Irene Khan, Sekretarz Generalna Amnesty International. -Decyzja ta pokazuje, że jego olbrzymi wkład w zażegnanie wielu konfliktów na całym świecie został zauważony i doceniony. W miejscach takich jak Aceh (Indonezja) jego działania były niezwykle istotne dla Amnesty International, umożliwiając nam przeciwstawienie się potwornym naruszeniom praw człowieka, którymi naznaczone są miejsca konfliktów.-
Amnesty International współpracowało z Martti Ahtisaarim przez wiele lat, w szczególności nad rozwiązaniem konfliktu w Aceh, w Indonezji, gdzie porwania, tortury oraz zabójstwa były na porządku dziennym.
Amnesty International otrzymało Pokojową Nagrodę Nobla w 1977 roku.